Regisztráció és bejelentkezés

Ujjízületi protézis mechanikai vizsgálata

Az emberi test ízületei betegség vagy sérülés következtében súlyosan károsodhatnak, ennek következtében pedig a fájdalom mellett funkcióvesztés is felléphet. Ebben az esetben ízületi protézis beültetésére lehet szükség. A nagyobb ízületek protetizálása mellett (térd, csípő) egyre nagyobb számban végeznek ujjízületi műtéteket is. Azonban mivel az ujjízületi implantátumok kevésbé elterjedtek a csípőbe, illetve a térdbe beültetett társaiknál, sokkal kevesebb, a tervezésük során elvégzendő szabványosított mechanikai vizsgálat létezik, ezért sok esetben a különböző gyártók teljesen különböző vizsgálatokat alkalmaznak termékeik tesztelésekor.

A dolgozatom elsődleges célja egy korábbi TDK dolgozatomban (Ujjízületi protézis tervezése, 2013) bemutatott saját tervezésű több komponensű ujjízületi protézisek - PIP (proximal interphalangeal) és MCP (metacarpo phalangeal) implantátumok - mechanikai vizsgálata. Bár a vizsgált implantátumok egyedi tervezésűek, az ízületek hasonló geometriája miatt kisebb-nagyobb hasonlóságot mutatnak a csípő-és térdprotézisekkel, amelyek vizsgálatára szabványosított vizsgálati módszerek, léteznek. Éppen ezért szükséges megvizsgálni, hogy lehetséges-e ezen szabványos eljárások átültetése megfelelő módosítások után az ujjízületi implantátumok vizsgálatába, vagy teljesen új eljárások kifejlesztésére van szükség.

A megfelelő vizsgálatok elvégzéséhez szükséges az ujjak biomechanikájának ismerete, beleértve a különböző tevékenységek közben fellépő erők nagyságát és irányát is. Ezen kívül pedig fontos feltérképezni a lehetséges alapanyagokat is, hiszen a piacon elérhető protézisek kialakítása és alapanyaga változatos márpedig a kifejlesztendő vizsgálatok kiterjesztése egyéb ujjízületi implantátumok esetére szintén fontos feladat.

szerző

  • Kecskés Barnabás
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Pammer Dávid
    Tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett