Regisztráció és bejelentkezés

Patológiás sztentek anyagvizsgálatának előkészületei

A koszorúérsztentek (értágítóbetétek) minden szívösszehúzódással ciklikus igénybevételnek vannak kitéve. A koszorúerek a szív felületén a szívvel együtt mozognak. A szisztole és diasztole alatt változik az erek görbülete és átmérője is, valamint vér áramlik az ereken keresztül. 30 év alatt 60 per perces pulzussal számolva, ez közel 1 milliárd összehúzódást jelent, ami fáradás esetén már az extrém nagy ciklus felett van.

Az Anyagtudomány és Technológia Tanszéken folyó kutatás részeként feladatunk beültetett sztentek részletes posztmortem analízisének előkészítése. Ehhez először az szükséges, hogy az elhunytakból kivett sztentekről eltávolítsuk a rajta maradt érszakaszt. Fontos, hogy az erek lebontása csak olyan módszerrel történhet, amely nem károsítja a sztenteket.

Munkánk során különböző lúgos oldatok segítségével próbáltuk eltávolítani az érszakaszokat, minél rövidebb idő alatt. Vizsgáltuk továbbá ugyanilyen oldatok hatására általunk feltágított új sztenteken a bekövetkező változásokat. Végső célul az érszakasz patológiás sztentekről való leoldását, majd a sztentek vizsgálatát tűztük ki.

Mivel a szakirodalomban nem található olyan forrás, ami kadáver sztenek vizsgálatával foglalkozik, így eredményeink mindenképpen előremutatóak.

szerzők

 • Charalambous Dafni
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Pogácsás Bettina
  biomérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Bognár Eszter
  vezető fejlesztő, IMEDIM Kft. (külső)
 • Károly Dóra
  tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett