Regisztráció és bejelentkezés

Koszorúérsztentek felületkezelése

A szív- és érrendszeri megbetegedések következményeként elmeszesedett érszakasz kezelésének egyik lehetséges módja a sztent behelyezése. A sztent egy olyan szövetbarát háló, amelyet a beszűkült erek átjárhatóságának javítása céljából ültetnek be.

A BME Gépészmészmérnöki Karának Anyagtudomány és Technológia Tanszéken több mint tizenkét éve folynak kutatások különböző orvosi eszközökkel kapcsolatosan. Kísérletsorozatom a jelenleg is folyó sztentrendszerek fejlesztéséhez kapcsolódik. Célom volt, hogy az előállított sztentek felületkezelésének lépéseit optimalizáljam, így a felületkezelt sztentek alkalmasak legyenek a további felhasználásra.

Munkám során 316 LVM korrózióálló acélból készült 2x15mm-es méretű sztentekkel foglalkoztam. Első lépésben a lézersugaras vágással előállított sztentek geometriai tulajdonságait vizsgáltam optikai mikroszkóppal. Ezután a sztentek felületkezelését hajtottam végre. Először kémiai maratást alkalmaztam a lézersugaras vágás okozta sorja eltávolítása végett. Ezután a maratott sztenteket elektropolíroztam a felületi tulajdonságok javítása érdekében – felületi érdesség csökkentése, vágási élek lekerekítése. A felületkezelt sztentek geometriai paramétereit lépésenként vizsgáltam, így következtettem a felületkezelés hatékonyságára illetve reprodukálhatóságára.

A kísérletsorozatom végére megtaláltam a felületkezelés során alkalmazott lépések optimális paramétereit – oldatok összetétele, idő, hőmérséklet, stb. Az általam kifejlesztett technológia alkalmas arra, hogy az így kezelt sztenteket felhasználhassuk a sztentrendszerek fejlesztésének további lépéseiben – krimpelés, ballonos tágítás.

szerző

 • Sélley Torda László
  egészségügyi mérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Bognár Eszter
  vezető fejlesztő, IMEDIM Kft. (külső)
 • Pelyhe Liza
  Tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett