Regisztráció és bejelentkezés

Fogszabályozó ívek fizikai tulajdonságainak változása szájvizek használata mellett

A rögzített fogszabályozóval végzett kezelések eredményességének egyik alapfeltétele a megfelelő szájhigiéné biztosítása. A fogkrém és fogkefe használatán kívül a szájvizek használata is ajánlható. Alapos szájöblítéssel csökkenthetjük a fogínybetegségeket és egyéb szájfertőzést okozó baktériumok elszaporodását, mivel hatékonyan csökkentik a foglepedéket. Az antibakteriális szájvizek olyan helyekre is eljutnak, ahová a fogkefe és a fogselyem sem ér el. Egyes készítmények még az enyhe torokgyulladás tüneteit is csökkentik. A szájvizek enyhe fertőtlenítő hatást fejtenek ki alkohol tartalmuk miatt és frissebbé teszik a leheletet. Több tudományos kutatás is alátámasztja, hogy, hogy az orthodontiai ívek és brackettek között nedves környezetben (nyál, mint elektrolit) galvánáram folyik, amely elektrokémiai korróziót eredményez. Ez a felület változását vonja maga után, ami befolyásolhatja az ív súrlódását és az erőleadási görbéjét, ezáltal csökkentve a fogszabályozó kezelés hatékonyságát, továbbá elnyújtja időtartamát. Más kutatások eredményei pedig azt támasztották alá, hogy fluorid tartalmú szájvíz használata a korróziót tovább fokozza savas kémhatású hidrogén-fluorid képződésével.

Dolgozatunk célja megvizsgálni a Magyarországon forgalomban lévő fluoridtartalmú szájvizek (Meridol, Cerivitec, Listerine) hatását különböző bracket-ív rendszereken. Kutatásunk során nikkel-titán és titán-molibdén fogszabályozó ívek felületétén kialakult egyenetlenségeket és anyaghibákat vizsgáluk sztereo-, fém- és pásztázó elektronmikroszkóppal. Energia diszperziv röntgen mikroanalízis segítségével a minták anyagösszetételét is meghatározzuk. Továbbá megmérjük és összehasonlítjuk a fogszabályozó ívek keménységének és a szemcseméretének változását szájvizek használata mellett.

Mérési eredmények lehetőség biztosíthatanak arra, hogy a fogszabályozót viselő személyeknek olyan szájvizet ajánlhassunk, ami a kezelésükben használt ívek, brackettek alapján a megfelelőbb és legkevesebb rizikóval jár a fizikai tulajdonságok romlása tekintetében. Ily módon növelhetnénk a kezelés hatékonyságát és csökkenthetnénk annakidejét, ami mind a fogszabályozó készülékek viselőinek, mind az orvosok számára előnyös.

szerző

  • Nádai Lilla
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Bognár Eszter
    vezető fejlesztő, IMEDIM Kft. (külső)

helyezés

I. helyezett