Regisztráció és bejelentkezés

CAS140 Instrument Systems optomechatronikai műszer felújítása

A mai rohamosan változó világunkban sajnos, nem igazán gyakorlat a régi és ebből kifolyólag korszerűtlennek tartott – műszertechnikai szempontból viszont megfelelő színvonalú - eszközök felújítása. Az informatika rendkívül sokat fejlődött, így egy pár éves eszköz, amely korábban a csúcstechnológiát képviselte, ma már elavultnak tekinthető és a mostani mérnöki szemlélet alapján azonnali cserére szorul. Érdemes megjegyezni, hogy ez a felfogás sok esetben nem állja meg a helyét. A műszer mechanikai szempontból ugyanis lehet még korszerű, csupán elektronikai és informatikai korszerűsítésre szorul.

A fenti gondolatmenetet követve azt a feladatot tűztem ki célul, hogy megvizsgáljam milyen módon lehetne felújítani egy közel 30 éves optomechatronikai eszközt. A felújítás tárgyát képező Instrument Systems CAS140 spektrofotométert rendszerint optikusok, biológusok, és vegyészek használják. A kutatás célja, hogy a felújítás kapcsán egy kompromisszumos megoldást találjak, és költséghatékony módon újítsam fel a műszert.

Ennek érdekében az elmúlt hónapokban megismertem a műszer konstrukcióját és ismereteket szereztem az optika műszerek kacsán. Szétszereltem a műszert a legapróbb összetevőire, hogy megismerjem a működését és alkótóelemeit, melyeket majd helyettesíteni kell a megfelelő alkalmazhatóság érdekében.

A műszeranalízis során sikerült egy olyan megoldást találnom, ami könnyen kivitelezhető és költséghatékony, könnyen beszerezhető alkatrészekből is megvalósítható. A terveim szerint a készülék a korábbi mérési paramétereit meghaladó specifikációval és korszerűbb adatfeldolgozással, illetve szoftverrel fog működni.

szerző

  • Zsibók Marcell
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Samu Krisztián
    egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom