Regisztráció és bejelentkezés

Adaptív lakásvilágítás tervezése glaukómás felhasználó igényeit figyelembe véve

Adaptív lakasvilágítás tervezése glaukómás felhasználó igényeit figyelembe véve

Gosztonyi Csenge Luca BSc IV. évf., Király Kristóf BSc IV. évf.

e-mail: csengeemail@gmail.com; kiralykristof55@gmail.com

Konzulens: Urbin Ágnes, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

e-mail: urbin@mogi.bme.hu

A glaucómával élő személyek számára problémát jelenthet bizonyos fényviszonyok mellett a mindennapos tevékenységek elvégzése vagy a megvilágításváltozásokhoz való alkalmazkodás. A célunk az, hogy egy konkrét példa mentén bemutatva felvázoljuk, miként lehet olyan világítást tervezni, mely mind a glaucomával élő személynek, mind a vele egy háztartásban élő ép látású családtagok számára komfortos lakókörnyezetet biztosít, miközben esztétikus, alkalmazkodik a jelen kor belsőépítészeti trendjeihez.

A téma számos aktualitással bír. A koronavírus- járvány hozadékaként egyre elterjedtebbé vált az otthoni munkavégzés intézménye. Általánosságban elmondható, hogy az otthonok alulvilágítottak világszerte. Ez a hagyományos munkarendben kevésbé jelentett problémát, hiszen akkor az otthon nagyrészt rekreációs célokat szolgált. Viszont az otthoni munkavégzés jelentős térnyerése, és ennek a munkakultúrára gyakorolt várható hosszútávú hatásai, rávilágítottak arra, hogy nagyobb hangsúlyt kéne fektetnünk a lakóotthonok ergonomikus megvilágítására.

A munka során az ép látású személyere vonatkozó szabványokat, ajánlásokat vetettük össze gyengénlátó és glaucomás személyekkel foglalkozó tanulmányok eredményeivel. Ennek alapján készítettünk egy a lakást funkciók alapján fényszigetekre osztó világítási tervet, melyet Dialuxban modelleztünk és a modell segítségével ellenőrző számításokat végeztünk. Mivel kevés kutatás vizsgálja a glaucomás személyek látásának és a megvilágítási viszonyoknak az összefüggéseit, illetve még kevesebb tesz konkrét ajánlásokat megvilágítási szintek terén, így fontos és szükségszerű a tervezéshez a betegség mechanizmusainak megértése és a tüneteinek, szakaszainak pontos ismerete.

A tervezés során számos szempontot figyelembe kellett venni. A megfelelő világítási szintek elérése és a káprázásmentes kialakítás mellett törekedtünk arra is, hogy az új megvilágítás a meglévő szerkezetek minél kisebb módosításával kerüljön megvalósításra (pl álmennyezet, villanykapcsolók helyzete, stb) mert felmérések szerint az idősebb felhasználók gyakran nehezen fogadják el a lakásvilágításukban történő változtatásokat, még akkor is, ha azok pozitívan befolyásolják az életminőségüket.

szerzők

 • Gosztonyi Csenge Luca
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Király Kristóf
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Urbin Ágnes
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

II. helyezett