Regisztráció és bejelentkezés

Zöld és fekete teák főzeteire specifikált színelmaszkolási rendszer megvalósítása

Zöld és fekete teák főzeteire specifikált színelmaszkolási rendszer megvalósítása

Az élelmiszeriparban különleges jelentőséggel bír az egyes termékek érzékszervi vizsgálata, mely vizsgálatokat ún. érzékszervi bírálók végzik. Jelen dolgozat keretein beül teaminták minősítésére szolgáló megfelelő környezet kialakítása a célom.

A tea főzetek különböző típusai alapanyagtól, előkészítéstől, oxidációtól függően különböző transzmissziós tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Ugyanakkor a bírálók feladata, hogy illat-, és ízprofilokat állítsanak fel az egyes mintákra nyelvvel és orral érzékelt minőségi jellemzők alapján. Azonban korábbi kutatások bebizonyították, hogy a teák különböző színingerei befolyással vannak a bírálókra, vizuális prekoncepciót okoznak, mely torzítja az érzékszervi jellemző megítélését, ezért olyan vizsgálati körülményeket kell biztosítani, mely kizárja, hogy a minta színingere befolyással legyen a bírálóra (ISO 6658:2017; ISO 8589:2007; Lawless és Heymann, 2010; Meilgard et al. 2007).

Ezen probléma kiküszöbölése lehet az, hogy a minták közötti spektrális különbséget a lehető legkisebbre vesszük. Ehhez rendelkezésre áll egy spektrálisan hangolható mérőállomás, melyben öt típusú LED fényforrás vezérlésével hozhatunk létre különböző színes, megvilágított környezeteket. Ennek segítségével teszek próbát a minták között lévő spektrális különbségek elmaszkolására. Ennek a folyamata a következő: a spektrális optika mérőeszközeivel reflexiós és transzmissziós méréseket végeztem a mintákon, majd egy megfelelő maszkolási eljárást választva egy, a célnak és mintáknak megfelelő megvilágítási tervet készítettem a spektrálisan hangolható mérőállomás segítségével.

szerző

  • Dominek Márk
    Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Balázs Vince
    egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom