Regisztráció és bejelentkezés

Automatizált fényforrásmérő berendezés kialakítása

Automatizált fényforrásmérő berendezés kialakítása

Pizág Bertalan MSc II. évf.

e-mail: pizagb@gmail.com

Konzulens: Nagy Balázs Vince, MOGI Tanszék

e-mail: nagyb@mogi.bme.hu

A dolgozat célja egy, a statikus mérőállomásokhoz képest alternatívát jelentő, önjáró mobil rendszer kidolgozása automatizált világítástechnikai mérésekre, kereskedelmi forgalomban kapható távirányított jármű/járművek felhasználásával. Továbbá a járművet kiegészítő szenzor állomás (szenzorok, azok adatgyűjtő és kommunikációs áramkörei valamint pozícionáló mechanika) prototípusának elkészítése és programozása.

A prototípus eszköz egy, a szenzorok és áramköri elemek könnyű rögzítését és vezetékezését biztosító 3D nyomtatott váz biztosítja. A fénymérést két darab Texas Advanced Optoelectronic Solutions TSL2561-es szenzor valósítja meg, kisméretű, könnyen elhelyezhető és szerelhető NYÁK-lapra szerelve, I2C kommunikációs protokollt alkalmazva a konfigurációhoz és adatkommunikációhoz.

Az adatgyűjtés és a szenzorok konfigurációja egy Arduino Nano 3 kártya segítségével történik, aminek konfigurálása soros kommunikáción keresztül valósítható meg. Továbbá ha nincs rendelkezésre álló konfigurációs adat, akkor meghatározható frekvenciával végez méréseket, és az eredményeket (illetve az aktuális konfigurációt) továbbítja a soros porton át.

A vezeték nélküli kommunikációt egy Adafruit HUZZAH ESP8266-os modul valósítja meg, ami egy a programozásakor megadott WiFi hálózathoz csatlakozik egy előre megválasztott IP-címmel. Az Arduino Nano-hoz soros porton át csatlakozik, az onnan érkező karakterláncokat feldolgozás nélkül UDP kapcsolaton keresztül továbbítja a rendszerrel kapcsolatot tartó PC felé, valamint az PC felől érkező UDP csomagokat soros portra írja.

A prototípuson továbbá helyet kapott egy Robbe RoVoR S8220 szervó, ami az egyik fényszenzor mozgatását biztosítja irányfüggő mérések végzésére, továbbá opcionálisan helyet adva egy kamerának (akár a jármű átszerelt belső kamerájának) is, ami egy kijelölt tárgy vagy fényforrás vizsgálatára teszi a rendszert alkalmassá.

A rendszer PC vezérlőprogramja LabVIEW környezetben készült, mivel az adatfolyam logika ideális az időzített adatfeldolgozásra, egyszerű párhuzamosításra, valamint szabályozási feladatokra.

szerző

  • Pizág Bertalan
    Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Balázs Vince
    egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

I. helyezett