Regisztráció és bejelentkezés

Edzőtermi sportolóknak szánt mérőeszköz fejlesztése, a gyakorlatvégzés minőségi javítására

Manapság egyre népszerűbb az edzőtermi erőfejlesztő edzés, ennek az egyik oka, hogy nincs fix időponthoz kötve, egyedül is szabadon végezhetők az edzések. Van aki személyi edzőhöz fordul, de sok embernek erre nincs lehetősége. Napjainkban már egyre több segédanyag (pl.: edzésterv, szakkönyv) elérhető, viszont az edzés minőségének értékelése és a hosszabb távú fejlődés nyomon követése amatőr sportolóknak nagy kihívást jelent. A nem megfelelő gyakorlatvégzés, esetleg túl nagy súly használata, csökkenti az edzés hatékonyságát, extrém esetben sérüléshez is vezethet. Kutatásunk célja, hogy az általunk fejlesztett eszközzel effektív, biztonságos és hosszútávon nyomon követhető legyen a sportoló edzésmunkája.

Dolgozatunkban kábeles erőfejlesztő gépeken végzett gyakorlatokhoz szeretnénk erőmérő eszközt fejleszteni, amelyhez egy KERN HCB99K50 típusú digitális függőmérleget alakítottunk át. Az erőmérő egység kialakításkor elsődleges célunk volt, hogy az általunk fejlesztett eszköz bármilyen fogantyúval rendelkező általános erőfejlesztő géphez rögzíthető legyen, ezzel szélesítve a felhasználási lehetőségeket. A mérleg eredeti nyúlásmérő bélyegei által mért analóg értékeket egy HX711-es ADC-vel konvertáljuk egy ATmega328P mikrokontroller számára értelmezhető adatsorrá, és küldjük el egy számítógépnek USB-n keresztül. Ezt követően egy python nyelven írt programmal dolgozzuk fel és értékeljük ki a beolvasott adatsort. A feldolgozás után értelmező grafikonokat, jellegzetes értékeket (pl.: maximális erő, gyakorlat végzés időtartama) bocsátunk a felhasználó rendelkezésére.

A dolgozatunkban bemutatott mérőeszközzel szeretnénk a felhasználóknak olyan erő mérésen alapuló visszajelzést nyújtani, amivel hosszútávon követhetik a biztonságos fejlődésüket, mindezt egy laikus által is elérhető formában. Továbbá a mért adatok és szakirodalmi javaslatok alapján szeretnénk egy egyszerűen alkalmazható javaslatot tenni a gyakorlatvégzés minőségét illetően.

szerzők

 • Csóti Ádám Ágoston
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Riesing József
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Pálya Zsófia
  PhD hallgató, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Kiss Rita
  egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

II. helyezett