Regisztráció és bejelentkezés

Késleltetés csökkentése Time Sensitive Networking alkalmazásával

A Time Sensitive Networking megoldást kínál sok olyan terület számára, ahol a rendszer működése szempontjából adott késleltetési idő teljesítése kritikus fontosságú. Többek között a repülőgépipar, járműipar és az ipari automatizálás számára is hasznos lehet a technológia alkalmazása. Mivel az alacsony késleltetési segíthet elkerülni életveszélyes helyzeteket és jelentős gazdasági károkat is, hasznosnak tartom megismerni a TSN-t és annak gyakorlati alkalmazásait.

A dolgozatom áttekinti a Time Sensitive Networking szabványokat és demonstrálja azok alkalmazását az időkésés csökkentésére. Alapjában véve a TSN a standard Ethernet kibővítése. Szabványok gyűjteménye, amely többek között tartalmaz idő szinkronizálásra és valós idejű ütemezésre vonatkozó leírásokat is.

A gyakorlati példa során a megfordulási idő változását mutatom be két Ubuntu operációs rendszerű számítógép között a TSN sztenderdek alkalmazásával illetve azok nélkül. Ehhez többek között szükség volt Bash programozásra a teszt koordinálásához, a C socket könyvtárra a mérés elvégzéséhez, illetve a tcpdump programra is a forgalom megfigyeléséhez. A TSN szabványok alkalmazása Linux queuing discipline-ek és egy idő szinkronizációs könyvtár segítségével történt. A dolgozat az eredmények kiértékelésével és azok esetleges jövőbeli alkalmazásával kapcsolatos javaslatokkal zárul.

szerző

  • Takács Nándor
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Budai Csaba
    adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom