Regisztráció és bejelentkezés

3 Dimenzióban érzékelő digitalizáló toll fejlesztése

A TDK dolgozatom célja egy gyorsulásmérő segítségével, térbeli pozíció érzékelésére alkalmas toll fejlesztése. A toll alkalmas lesz meghatározni hegyének elmozdulását a belső szenzorjai segítségével, valamint meghatározni a helyzetét.

A feladat két részből épül fel. Egy hardver fejlesztéséből, ami alkalmas gyorsulást, illetve szöggyorsulást mérni, ezeket pedig vezeték nélkül továbbítani tudja egy számítógépnek, vagy mobiltelefonnak. A feladat másik része a szoftverfejlesztés. Itt a nehézség, hogy a kiolvasott szenzor adatokat szűrjük, illetve megfelelő matematikai modell alapján integrálás segítségével elmozdulást számoljon.

A hardware tervezés során megfelelő elektronikai komponensek kiválasztása után egy nyomtatott áramkör készül. Fontos az alkatrészek kiválasztásánál, hogy a rendszer egy Lítium-polimer akkumulátorról lesz üzemeltetve. A legyártott nyák köré egy 3D CAD szoftver segítségével megtervezett burkolat kerül.

A szoftver lehetőséget nyújt a szenzorok kalibrálására, illetve a rajzok tárolására, hogy később visszanézhető legyen a mentett adatokból generált rajz.

szerző

  • Dobos Dániel
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Stumpf Péter Pál
    docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom