Regisztráció és bejelentkezés

Hálózatbarát kefenélküli egyenáramú motoros (BLDC) hajtás vizsgálata

Hálózatbarát kefenélküli egyenáramú motoros (BLDC) hajtás vizsgálata

Napjainkban egyre inkább elterjedt a kefenélküli egyenáramú motorok (BLDC) használata mind az ipari, mind a háztartási berendezésekben. A BLDC motorok előnye a kefés egyenáramú motorokhoz képest a jobb hatásfok, hosszabb élettartam, nagyobb teljesítménysűrűség, jobb dinamikai tulajdonságok, a csendesebb működés, az alacsonyabb elektromos zaj és a magasabb névleges fordulatszámérték.

A BLDC hajtásokat alkalmazó berendezések jelentős része a hálózati váltakozó feszültségből egyenirányítással állítja elő a működéshez szükséges egyenfeszültséget. Az egyszerű diódás egyenirányító komoly torzítást eredményez a hálózaton a nagyszámú felharmonikusoknak köszönhetően, ezért alkalmazása a villamos energia minőségének megőrzése miatt bevezetett egyre szigorúbb előírásoknak, például IEC EN61000-3-2, nem felel meg. A hálózatszennyezést csökkentésére, úgynevezett teljesítménytényező-javító konvertert (PFC) alkalmaznak a diódás egyenirányító után.

A TDK dolgozat célja, kisebb teljesítményű, egyfázisú teljesítménytényező konverterről táplált zárt hurkú BLDC hajtások vizsgálata. A dolgozatban bemutatásra kerül a BLDC motorok működése és vezérlése. Továbbá a különböző teljesítménytényező-javító diódás híd illetve híd nélküli konverter topológiák felépítése, részletesen ismertetve azok működési elvét. A dolgozatban jelentős hangsúlyt kap a szabályozási kör vizsgálata, ami a PFC konverter és a BLDC motort hajtó háromfázisú inverter kapcsolójeleit állítja elő. A szabályozási kört és a hajtás működését számítógépes szimuláció segítségével vizsgálom Matlab/Simulink környezetben. A szimulációk segítségével különböző elrendezések kerülnek összehasonlításra, bemutatva előnyeiket és hátrányaikat.

szerző

  • Pap Levente Zsolt
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Stumpf Péter Pál
    adjunktus, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék