Regisztráció és bejelentkezés

Etorobotikai viselkedésmotor fejlesztése és implementálása mobil roboton LabVIEW környezetben

Etorobotikai viselkedésmotor fejlesztése és implementálása mobil roboton LabVIEW környezetben

Nagy Balázs MSc I. évf., Papp Máté MSc I. évf.

e-mail: fortuz19@gmail.com

pappmate123@gmail.com

Konzulens: Dr. Fekete Róbert Tamás, Raj Levente

e-mail: frt@mogi.bme.hu

Jelen TDK dolgozat hátterében a Budapesti Műszaki Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Etológia Tanszékével közös projektje áll. Ez a kutatás a robot és ember közötti interakció vizsgálatát tűzte ki céljául, amely magában foglalja nem csak az emberek, hanem a robotok érzelmi reakcióit is. Dolgozatunk egy olyan eszköz – robot – fejlesztéséről, illetve fizikai megvalósításáról szól, amely önálló döntéshozatalra képes és az etológiai kísérletekben részt tud venni, mint alany.

Fő feladatunk a fejlesztés kezdeti fázisában mechanikailag megalkotott Ethon robot felprogramozása LabView fejlesztői környezetben. A programozási feladat a legalapvetőbb funkcióktól, mint például az adat beolvasás, feldolgozás és aktuátorok mozgatásától kezdődően a bonyolultabb algoritmusokig terjed. A komplexebb viselkedést lehetővé tévő fejlesztés alatt álló programrészletek a teljesség igénye nélkül: Kinect mélységkép alapján történő akadálykerülés, környezeti feltérképezés és három dimenziós térrekonstrukció, navigáció, hang analízis, ember felismerés és az affektív motor.

A távlati cél ezen elemek integrálásával létrehozni egy olyan autonom robotot, mely hosszútávú működésre képes bizonyos feladatok ellátása mellett (például folyosó felügyelet, útba igazítás). A hosszútávú működés feltétele az önálló akkumulátor töltöttség ellenőrzés és annak újratöltése szükség esetén illetve egy moduláris rendszer architektúra kialakítása.

szerzők

 • Papp Máté
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Nagy Balázs
  Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Fekete Róbert Tamás
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Raj Levente
  tanársegéd, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék