Regisztráció és bejelentkezés

Robotikában használható képfeldolgozó algoritmusok

A képfeldolgozás mindennapjaink részévé vált, még akkor is, ha esetleg nem is tudunk erről. Amikor fényképezünk, videofelvételt készítünk, vagy egyszerűen csak bekapcsoljuk a televíziót vagy számítógépet, képfeldolgozó algoritmusok játszódnak le. Bonyolultságuk széles skálán mozog, az egyszerű szűrőktől kezdve az összetett mintafelismerő algoritmusokig bezárólag különböző komplexitású alkalmazásokat találhatunk. A felhasználási lehetőségek száma hatalmas, az iparban, orvosi diagnosztikában, kommunikációban, hadászatban már évek óta alkalmaznak képfeldolgozást a célok eléréséhez.

A mikroprocesszorok teljesítményének növekedése lehetővé tette, hogy a fenti folyamatok egy robot működése során külső beavatkozás és számítási kapacitás felhasználása nélkül alkalmazhatóak legyenek. Robot, ami felismer embereket, és képes azoknak segítséget nyújtani. Egy önvezérelt harci repülőgép, amely emberi beavatkozás nélkül megállapítja a legfontosabb célpontokat. Csak pár a számtalan modern alkalmazás közül, melyekhez nélkülözhetetlen a jól megtervezett képfeldolgozó algoritmusok fejlesztése.

Munkám során a legfontosabb alapvető alkalmazásoktól kezdve áttekintem azok felhasználhatóságát, ahol releváns, ott példával szemléltetem ezt. A későbbi implementálhatóságot szem előtt tartva C++ programnyelv felhasználásával fejlesztem az algoritmusokat. A dolgozat másik célja az OpenCV (Open Source Computer Vision) valós idejű számítógépes képfeldolgozásra készített programkönyvtár ismertetése. Az elkészült applikációkat, programokat működés közben tervezem tesztelni, ahol lehet szimulálni, implementálni (például LEGO Mindstorms NXT, Arduino, stb…).

Irodalom:

1. Moeslund, B. T.: Introduction to Video and Image Processing, Springer (2012).

2. Bow, Sing-Tze.: Pattern Recognition and Image Preprocessing, 2002.

3. Fischer, M., Pan, J.: A novel Visual Tracking Algorithm based on Adaptive Three-step search, Hybrid Correlation and Adaptive Template Renewal

szerző

  • Zsámboki Richárd
    mechatronikai mérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Tamás Péter
    docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

III. helyezett