Regisztráció és bejelentkezés

Fékenergia-visszanyerő rendszer tervezése Pneumobil járműhöz

Fékenergia-visszanyerő rendszer tervezése Pneumobil járműhöz

Választott témánk a különféle fékenergia-visszanyerő rendszerek, illetve azok szemrevételezése, ismertetése, összehasonlítása, megvalósítási módjainak, alkalmazási példáinak bemutatása, melynek végeredményeképp kifejleszthető egy Pneumobil versenyeken szereplő jármű fékenergia-visszanyerő rendszere.

Vizsgálatunk három fő típust fog érinteni: a mechanikus, a villamos, illetve a hidraulikus fékenergia-visszanyerő rendszereket. Körbejárjuk, hogy mik a legfőbb előnyeik és hátrányaik, mely típust eleddig mely területeken használták és ezen bevált példák alapján - azok eredményeit felhasználva, továbbá saját számításainkat figyelembe véve, illetve a Pneumobil jármű különlegességeit, a versenyek körülményeit szem előtt tartva – javaslatot teszünk a legmegfelelőbb rendszer típusára, megvalósításának körülményeire.

Ez utóbbi, a megvalósíthatóság, igen fontos szempont, lévén, hogy korlátozott költségvetés áll az eredmények esetlegesen gyakorlatba való átültetéséhez rendelkezésre, nem mindegy, mely cég, mely elemeit használjuk fel, ezért is fontosak a háttérszámítások, nem engedhető meg egy feleslegesen nagy biztonsági tényezővel bíró, de drágább (és akár nehezebb) elem beépítése a rendszerbe.

Előzetesen annyit közölnénk, hogy eddigi utánajárásunk, megfigyeléseink és tapasztalataink alapján egy hidraulikus működtetésű fékenergia-visszanyerő rendszer megvalósítására törekszünk, figyelembe véve többek között a jármű súlyának, kormányozhatóságának, illetve egyéb, a különböző versenyhelyzetekben elvárt paramétereknek különös fontosságát.

Az egész kiválasztási folyamat, döntési mechanizmus szigorú keretrendszerben, pontos szempontokat figyelembe véve fog megtörténni, melynek köszönhetően az eredményhez vezető folyamat könnyebben számon kérhető, jobban követhető lesz.

szerzők

 • Ignátkó Bence
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Udvardy Zoltán
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulens

 • Dr. Czmerk András
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék