Regisztráció és bejelentkezés

Oktatási célú szivattyú mérőállomás tervezése 3D nyomtatott alkatrészekkel

Oktatási célú szivattyúmérőállomás tervezése 3D nyomtatott alkatrészekkel

A dolgozat célja egy olyan mérőberendezés tervezése és építése volt, melyen a hallgatók a félévközi projektfeladatok keretében megtervezett szivattyúkat (járókerék és csigaház) a valóságban is „le tudják gyártani” és megmérni. A járókerekeket és csigaházakat 3D nyomtatás után az oktatóberendezésbe beillesztve meghatározhatók a szokásos hidraulikai paraméterek: szállítómagasság, térfogatáram, felvett teljesítmény és leszívási görbe. A tervezés során elsődleges szempont volt, hogy a járókerék és a csigaház könnyen cserélhető legyen, a berendezés kialakítása esztétikus legyen és lehetőséget biztosítsunk a járókerékben kialakuló áramláshoz való vizuális hozzáféréshez (pl. PIV, LDA méréstechnikához). Törekedtünk a berendezés hordozhatóságára és egyszerű kialakítására, így pl. a nyílt napon való bemutatás lehetőségére is.

A feladat második részében egy, már létező szivattyú járókerék és az ugyanebbe a házba más munkapontra tervezett, 3D nyomtatott járókerék tesztelését és mérését terveztük. Munkánk során egy, a radiális szivattyú tervezésére használt tervezési eljárást is használtunk, mellyel megbecsültük a radiális járókerék főméreteit adott Q térfogatáram és H szállítómagasság esetén. Az így kapott járókereket összehasonlítottuk a valós járókerékkel is, az eltéréseket igyekeztünk megmagyarázni.

Bár mind a mérőberendezést, mind az új járókereket megterveztük, adminisztratív akadályok miatt ezek legyártására és beüzemelésére sajnos nem volt lehetőségünk, remélhetőleg erre a közeljövőben sor kerül.

szerző

  • Somlyai Róbert
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Hős Csaba
    egyetemi docens, Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék

helyezés

II. helyezett