Regisztráció és bejelentkezés

Additívan gyártott fém alapanyagok korrózió sebességének vizsgálata különböző felületérdességek esetén

Az additív gyártás egyre nagyobb teret hódít napjainkban. Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt volna a 3D nyomtatás, manapság több háztartásban is megtalálható.

Első körben polimer termékek 3D nyomtatása terjedt el. A dolgozatom témája pedig a fémnyomtatás, ami napjainkban szintén széles körben elterjedt.

A próbatesteket DMLS eszközzel készítettük el. Az általam vizsgált alapanyagok 316L típusú acélok. Ezt az anyagot az orvostechnikában is alkalmazzák, így az elsődleges célom egy olyan kutatás végzése, amelynek eredményeit fel tudják használni később az orvostudományban. Kutatásom során a 3D nyomtatott próbatestek korrózióállóságát vizsgálom különböző felületérdességek mellett, amelyeket plazmanitridálva szintén alávetek korróziós vizsgálatnak. A kapott eredményeket összehasonlítva meg tudom határozni azt az ideális allápot, amelynél a korróziósebesség a legkisebb.

Másik, Ti6Al4V 3D nyomtatott próbatesteket is vizsgálok. Ebben az esetben csak a felületérdességének hatását vizsgálom a korróziósebesség szempontjából. Ezek az eredmények azért lesznek fontosak, mert egy pontos képet tudunk arról kapni, hogy az orvostechnikai 3D nyomtatott anyagoknál a felületet hogyan kell előkészíteni, hogy a lehető legjobb korrózióval szembeni ellenállást tanúsítsanak. Emberi szervezetbe való beültetést követően a szervezetben remélhetőleg kedvezőbb korróziós tulajdonságokat kapunk.

Vizsgálatok folyamán keménységmérést, SEM vizsgálatot, fémmikroszkópos és korróziós vizsgálatot végzek.

szerző

  • Zsibók Marcell
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Kemény Dávid Miklós
    Doktorandusz, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom