Regisztráció és bejelentkezés

Öntöttvas műemlékeink megmentése, avagy öntöttvasak hegeszthetősége

Öntöttvas műemlékeink megmentése, avagy öntöttvasak hegeszthetősége

Földes Levente Bence BSc III. évf.

e-mail: oldev24@gmail.com

Konzulensek: Dr. Katula Levente Tamás, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

e-mail: katula@att.bme.hu

Varbai Balázs, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

e-mail: varbai@eik.bme.hu

TDK munkámnak az öntöttvasak hegeszthetőségének vizsgálatát választottam, mert mind régi tartószerkezetekben, mind műemléki díszítőelemekben sok helyen találkozhatunk öntöttvas elemekkel, melyek megerősítése, javítása kihívást jelent a hegesztőnek.

Az öntöttvasak hegesztéssel történő javítása nehézkes és körülményes az alapanyag magas széntartalma miatt. A hegesztés során a varratban, valamint a hegesztés hőhatásövezetében repedések, rideg törések alakulhatnak ki az itt lezajló martenzites átalakulás során.

A repedések elkerülésére általánosan alkalmazott eljárás: i.) munkadarab előmelegítése; ii.) rövid – 30-40 mm hosszú – varratok hegesztése és hegesztés utáni hidegalakítása; iii.) nikkel tartalmú elektróda alkalmazása.

Az elektródagyártók előmelegítés nélküli, azaz félmeleg, és hideg hegesztéshez is ajánlanak megfelelő ötvözőkkel ellátott elektródákat, de az ilyen hegesztéseknél nagyobb a repedés bekövetkezésének veszélye.

Kutatásom során különböző ötvözőtartalmú elektródákkal végeztem vizsgálatokat annak meghatározására, milyen hegesztési beállítások és varrathosszak mellett kerülhető el a repedés kialakulása.

csatolmány

szerző

 • Földes Levente Bence
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Katula Levente Tamás
  Docens, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Dr. Varbai Balázs
  Egyetemi adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom