Regisztráció és bejelentkezés

A hozaganyag és a védőgáz hatásai LDX 2101 duplex acél ívhegesztésekor

A duplex korrózióálló acélok névlegesen egyenlő arányban tartalmaznak ferrites és ausztenites fázisokat. Ennek következtében nagy szilárdsággal és kiváló korrózióállósággal bírnak. Az új típusú sovány duplex acélok kisebb nikkeltartalmúak, mely nikkeltartalom csökkenést az acélgyártók mangán- és nitrogénötvözéssel kompenzálnak.

Az általam végzett kutatás során LDX 2101 sovány duplex alapanyagon volfrámelektródás, semleges védőgázos ívhegesztéssel készítettem varratokat SS2209, SS2307 tömör pálcával, két különböző védőgázkeverék (argon és argon + 2 % nitrogén) használata mellett. A célom a nitrogén védőgáz és az eltérő kémiai összetételű hozaganyag hatásainak a vizsgálata volt a hegesztett varrat ausztenittartalmára, és az MSZ EN ISO 17781 szabvány által javasolt korróziós vizsgálattal szembeni korrózióállóságára.

Eredményként azt találtam, hogy az argon védőgázhoz kevert nitrogén növeli a varratfém ausztenittartalmát, valamint az SS2209 hozaganyaggal hegesztett varrat jobb korrózióállóságot mutatott a vas-kloridban végzett vizsgálatok során.

szerző

  • Bolyhos Patrik
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Varbai Balázs
    Egyetemi adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom