Tervezési irányelvek kidolgozása 3D nyomtatáshoz, egy meglévő élelmiszeripari gyártórendszer fejlesztéséhez
Feladatom egy tervezési szempontrendszer kidolgozása, amely segítségével 3D nyomtatással elkészítendő alkatrészek funkcionalitása nagyobb mértékben biztosítható annak érdekében, hogy a nyomtatást követően a szokásosnál kevesebb selejtdarab keletkezzen. A kidolgozandó szempontjegyzék célja, hogy egy meglévő sütőipari üzemben bevezetni kívánt minőségbiztosítási rendszer elemei minél biztosabban ellássák funkciójukat és az alkatrészek gyorsan és pontosan a követelményeknek megfelelően készülhessenek.
A projekt keretében egy működő üzem átalakítása a cél, ahol a gyorsprototípus gyártási eljárások segítségével történik a szükséges kiegészítő elemek legyártása. Ilyenek például a különböző szenzorok rögzítésére, tartásásra szolgáló szenzortartók, szerelhető kábelvezetők, dobozolások, burkolatok és userinterface burkolatok.
Dolgozatomban az említett feladatok elvégzésére alkalmas eszközökhöz végezetem kísérleteket meghatározva a későbbiekben alkalmazható irányelveket, ezzel csökkentve az eszközök megtervezésére, gyártására (nyomtatására) fordítandó időt, valamint a hibás nyomtatások számát. Vizsgáltam a darabok merevségét, például egy kezelőfelületen lévő tokozás kívánt merevségeset milyen módszerekkel lehet elérni.
Szenzorok és egyéb eszközök rögzítésnél alkalmazható adott kötés megfelelő működésénél vizsgálandó volt a darabok pontossága, a szükséges hézagok, csatlakozások szükséges méretkülönbségek mértéke.
Az említett pontokra átgondolt, rendszerezett modellkísérleteket végeztem el, célom a tervezési irányelv meghatározáshoz szükséges részletek vizsgálata volt. A felállított szempontrendszer nyomán készült alkatrészek biztosan ellátják a funkciójukat és tervezéstől a kész termékig tartó idő jelentősen lecsökken.
szerző
-
Széles Levente
Gépészmérnöki mesterképzési szak
mesterképzés (MA/MSc)
konzulens
-
Dr. Rádics János Péter
adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék