Regisztráció és bejelentkezés

Csípőprotézis vizsgáló berendezés koncepcionális tervezése és fejlesztése

Az emberi test akármely használati eszközhöz, berendezéshez hasonlóan bizonyos idejű használatot követően elhasználódik, elkopik. Mindez hatványozottan igaz életünk során folyamatosan jelentős igénybevételt elszenvedő mozgásszerveinkre, és azokat összekapcsoló ízületeinkre. Az elhasználódás következtében, az egyes mozgásformák különböző mértékben korlátozódhatnak, teljesen lehetetlenné is válhatnak. Az ízületi kopás, degradáció leginkább érintett területe a combcsont és medencecsont kapcsolatát biztosító csípő ízület.

Jelen dolgozat, egy szimulációs berendezés tervezési-fejlesztési folyamatának első fázisát, a koncepcionális tervezést hivatott ismertetni. A tervezett gép, különböző csípőprotézisek valós körülmények közötti vizsgálatát képes elvégezni. E gép elsődleges feladata, az emberi testbe műtéti úton beépítésre kerülő egyedi vápakosarak vizsgálata, a használat során jellemző terhelések és mozgások reprodukálása révén. Az így szolgáltatott információk segítenek az előzetes véges elemes vizsgálatok eredményeinek igazolásában, valamint az implantátumok esetleges módosítása esetén megfelelő iránymutatást biztosítanak a továbbfejlesztés folyamatában.

A koncepcionális tervezési fázis magába foglalja a követelmények felállításától a funkcióképzésen, koncepciógeneráláson át, egészen a koncepciók értékeléséig terjedő tartományt, melynek eredménye egy részletes tervezésre alkalmas koncepcionális modell.

szerző

 • Tóth Bogdán
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Váradi Károly
  Professor emeritus, Gép- és Terméktervezés Tanszék
 • Dr. Sződy Róbert
  Főorvos, Országos Traumatológiai Intézet (külső)
 • Dr. Borbás Lajos
  Professor Emeritus, EDUTUS (külső)

helyezés

I. helyezett