Regisztráció és bejelentkezés

Kis teljesítményű lineáris hajtásrendszer fejlesztése és megvalósítása

A feladatunk egy olyan irodai eszköz megtervezése volt, amely célja a lassú lineáris mozgás megvalósítása. Az eszköz fejlesztésének legnagyobb kihívásait az alacsony mozgási sebesség mellett, az irodai környezethez szükséges, lehetőleg rezgésmentes működés jelentette. Az elvárt kritériumoknak fontos részét képezte, hogy a mozgatás funkciót a lehető legkisebb, a felhasználót nem zavaró zajterhelés mellett lássa el.

A feladat elvégzését irodalomkutatással, és az ezt követő ötleteléssel kezdtük. Az információfeltárás nyomán számos kísérleti hajtásrendszer konstrukciót terveztünk meg, a koncepciók a tisztán lineártechnikai megoldásoktól haladtak az egyedi, költséghatékonyabb megoldások irányába. A megalkotott koncepciókat több szempontot figyelembe véve értékeltük, a legjobb megoldásokat kiválasztva, illetve kombinálva két kísérleti prototípus megvalósítását irányoztuk elő.

A megválasztott hajtásrendszerekhez egy befoglaló keretet terveztünk, majd a két kísérleti prototípust legyártottunk. A megvalósított eszközökön megfelelőségi vizsgálatokat és gyengepontfeltárást végeztünk, valamint felhasználói szemmel is vizsgáltuk a hajtásrendszereket működés közben. A vizsgált- és mért paraméterek alapján levont következtetések eredményeként terveztük meg a végleges konstrukciót, amelyet le is gyártottunk.

Dolgozatunkban a tervezés és gyártás tapasztalatait, valamint az elért eredményeket mutatjuk be.

szerzők

 • Vajda Márk Zsolt
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Széles Levente
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Rádics János Péter
  adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

II. helyezett