Regisztráció és bejelentkezés

Csigahajtóművek tervezésének optimalizálása és automatizálása

Csigahajtóművek tervezésének optimalizálása és automatizálása

A Kaiserslauterni egyetem egyik magyar munkatársának a kezdeményezésére elindult egy kutatás, mely arra irányul, hogy a csigahajtóművek tervezése során ki kell használni az elmúlt 20 év gyártástechnológia fejlődését és a régi szabványsorozattól eltérő értékeket felvéve (modul, menetemelkedés, profilszög) optimálisabb csigahajtóműveket tervezhessünk (kisebb méret, nagyobb terhelhetőség, jobb hatásfok stb.).

Kutatás alaptézise, hogy egy ilyen bonyolultságú szerkezetet, melynek ennyi változója van, nem lehet analitikus matematikai módszerekkel megoldani, csak numerikus úton. Ezt a gyakorlatban különböző értéksorozatokkal próbálgatásokkal hajtanánk végre, melyek eredményeit a végén megvizsgálva keresnénk az optimális hajtóművek paramétereit. Mindezt, hogy meg is tudjuk csinálni, írni kell egy programot, mely a beviteli adatokra kiszámolja automatikusan az egész tervezési folyamat eredményeit a fogazati alaktól kezdve a terheléseken át a csapágyélettartamig. Ezt a Matlab nevű programnyelv segítségével írjuk meg.

E számoló programnak az elejét már el is készítették; a DIN 3996 szabvány alapján megírták a fogazati számításokhoz tartozó összes egyenletet. Az én feladatom abból áll, hogy ezt függvény sorozatot továbbfejlesszem, hogy a csapágyazás előírt minimális élettartamának megfelelően egy adott gyártó katalógusából egyből válasszon csapágyakat is a program, valamint ellenőrizze a csiga lehajlását és terheltségét.

A tervezés számítási része mellett továbbá össze akarjuk kötni a Matlab eredményeit a PTC Creo 3.0-s nevű CAD programmal, hogy adott beviteli értékek mellett, a számított értékekből egy parametrizált Skeleton-ra épülő modellből kapjunk egyből egy látványtervet, hogy lássuk, miként is nézne ki az így elképzelt konstrukció.

szerző

 • Pálfi Péter
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Piros Attila
  egyetemi docens, Gép- és Terméktervezés Tanszék
 • Dr. Horák Péter
  egyetemi docens, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

Jutalom