Regisztráció és bejelentkezés

Kézmozgást segítő mindennapi ergoterápiás segédeszköz tervezése

A baleseteket, neurológiai rendellenességeket, cerebrovaszkuláris betegségeket követő rehabilitációs terápiák egyre több páciens számára elérhetőek. A befejezettnek nyilvánított rehabilitációt követően a beteg teljes életet élhet, azonban az új, megváltozott állapotához szükséges egyfajta szemléletváltás. A páciensnek meg kell tanulnia megváltozott élethelyzetével mindennapi feladatait ellátni. Ebben segítségére lehetnek különböző ergoterápiás segédeszközök. A nemzetközi piacon fellelhető számos segédeszköz, amely felső végtag érintettségű betegséggel élők számára készült. Ezek a segédeszközök azonban csak egy típusú betegség által okozott mozgáskoordinációs problémák megoldására fektetnek hangsúlyt. Jelenleg piaci rés egy olyan segédeszköz, amely egyaránt hasznos a mozgásszervi betegséggel élők és a neurológiai rendellenességgel rendelkezők számára. Jelenleg a piacon fellelhető eszközök nem nyújtanak komplex megoldást széles felhasználói kör számára. Mindezen termékdiverzitásból adódó kiválasztási nehézségek mellett az eszközök élettartama a nem megfelelő anyaghasználat és kialakítás miatt igen rövid, ez pedig az érintettek számára további kellemetlenségeket, megnövekedett kiadásokat okozhat.

Mint terméktervező fontos és izgalmas kihívásnak tartom az elérhető segédeszközök hibáinak kiküszöbölését. Ehhez a feladathoz azonban nem elegendő egy másik anyag kiválasztása, vagy a segédeszközök geometriai elemeinek módosítása, hanem komplex megoldásra van szükség.

A Tudományos Diákköri Konferencia keretein belül egy olyan segédeszköz fejlesztését tűztem ki célul, ami nem csupán a konkurens termékek hibáit igyekszik kijavítani, hanem egy olyan multifunkcionális, több típusú akadályozottságot kiszolgáló segédeszköz, amelyet a felső végtag érintettséggel rendelkező, mozgásszervi betegséggel/mozgásszervi meg/elváltozással élő egyének bátran viselhetnek. A segédeszköz tervezésben fontos szempont volt többek között, hogy nem csak otthoni tevékenységük alatt, hanem munkahelyükön, vagy szabadidős elfoglaltságaik közben is hordható lehessen, továbbá, hogy viselése kényelmes legyen.

A tervezési folyamat során számos szakorvossal és érintettel konzultáltam, így igyekeztem a legtöbb igényt kielégítő terméket megalkotni. A funkcionalitás optimalizálása mellett fontos szempont volt az egyszerű és könnyű gyárthatóság. Ezért az eszközöm bizonyos részei additív gyártástechnológiával elkészíthetőek, a bőrrel érintkező alkatrészt pedig biokompatibilis anyagok felhasználásával történt. Munkám során megalkotott segédeszköz reményeim szerint hiánypótló, ami segíti az érintetteket a mindennapi életükben.

szerző

 • Egerszegi Boglárka Fanni
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Piros Attila
  egyetemi docens, Gép- és Terméktervezés Tanszék
 • Pulay Márk
  tudományos segédmunkatárs, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

I. helyezett