Regisztráció és bejelentkezés

Kényszerszinkron kapcsoló-család tervezése

A kényszerszinkron szerkezetek a manuális sebességváltók legfontosabb elemei, segítségükkel lehetséges az egyes sebességi fokozatok zajtalan, akadálymentes kapcsolása. A szinkronkapcsoló tulajdonképpen, egy oldható, a kapcsolandó elemek fordulatszámait súrlódás útján összeszinkronizáló tengelykapcsoló.

A dolgozat célja, hogy egy adott teljesítmény tartományhoz (0,5...315 kW), készüljön egy 8 tagból álló kapcsoló-család. Elsődleges cél a tervezéshez nélkülözhetetlen paraméterek közötti összefüggések feltárása, az összefüggések parametrizálása, a kapcsolók CAD környezetben való modellezése, a gyárthatóság és a szilárdsági számítások, VEM szimulációk készítése.

A munka során kitérek a tervezés módszertanára, az alapelvekre. Gyártástechnológia szempontjából is alapos vizsgálatokkal próbálom meg csökkenteni az előállítási költségeket. A tűrések biztosítják a helyes működést, ezért érdemes meghatározni az optimális tűréstartományt.

A dokumentáció kiterjedt irodalomkutatást is tartalmaz, hogy a legvégén minden tervezéshez tartozó információ egy dokumentumban szerepeljen. Ezek alapján értékelve lesz a konstrukció megvalósíthatósága a fejlesztési lehetőségek mellett.

A kutatás célja, hogy egy olyan kapcsoló szerkezet-család valósuljon meg, ami megfelel a legmodernebb műszaki követelményeknek, miközben a lehetőség szerint optimalizáltuk a kulcsfontosságú paramétereket.

Kulcsszavak: Súrlódás, tengelykapcsoló, szinkron szerkezetek, váltómű, fogaskerekek, tűrések, végeselemes szimuláció, szilárdsági ellenőrzés

szerző

  • Zsibók Marcell
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Csobán Attila
    adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

Jutalom