Regisztráció és bejelentkezés

Félautomata berendezés fejlesztése autóipari kondenzátorok lábhajlításához

A gépészeti fejlesztés egy félautomata gyártóberendezés egyik kiemelt részegységével foglalkozik. A gyártóberendezés elektromos vezérlőpanelek burkolatának elő-szerelését végzi egy autóipari vállalat gyárában, az előszerelt termék pedig gépjárművekbe épül be. Az állomás egyik fő feladata elhelyezni a vezérlő burkolatban kettő darab kondenzátort úgy, hogy annak lábait megfelelő szögben, adott pozícióban meghajlítsa. A hajlítást végző részegység jelenleg azonban nem működik megfelelően, így a kihívás egy alapjaiban új hajlítási elv kifejlesztése, a tervek elkészítésén kívül pedig célunk egy prototípus teszttel igazolni az új konstrukció hatékony működését.

A folyamat kiinduló eleme maga a kondenzátor, egy olyan áramköri alkatrész, amely villamos tér létrehozásával elektromos töltést képes tárolni. Felépítését tekintve, áll egy hengeres, elektromosan szigetelő részből, illetve két, párhuzamos vezető anyagból, úgynevezett fegyverzetből. A feladatunk, hogy a kondenzátor fegyverzeteit, azaz a lábait szimmetrikusan, megfelelő szögben meghajlítsuk, hogy az a vezérlőpanelbe szerelhető legyen.

A lábhajlító részegység fejlesztése során figyelembe kell vennünk a gyártóberendezés fő felépítését, számunkra ez jelenti a tervezési környezetet. Félautomata gépről van szó, tehát az alapanyag behelyezése manuálisan, egy operátor által történik. Ennek megfelelően kell tehát kialakítanunk a részegységet, azaz a kondenzátorokat megfelelő irányból be kell tudnunk helyezni a kiindulási pozícióba. Behelyezés után a gép a kondenzátorokat egy forgó körasztal segítségével juttatja el az egyes munkafolyamatokhoz, így a lábak hajlítási műveletéhez is.

A jelenleg működő konstrukció gyenge pontja, hogy a hajlítás szöge pontatlan, ennek pedig legfőbb oka, hogy a kondenzátor lábainak hajlítási szögét a körasztal pozíciójának szöghibája terheli, ez pedig a hajlítási elv jellegből adódik. Az új elv ezt a hibalehetőséget teljes mértékben kizárja, ugyanakkor felépítését tekintve továbbra is beilleszthető marad a jelenlegi környezetbe. A fejlesztés megvalósításával egy hatékony megoldást kaphatunk precíziós hajlítási feladatok elvégzésre, amely módszer kiterjeszthető lehet egyéb alkalmazásokra is a konstrukció beállítási lehetőségeinek köszönhetően.

szerző

  • Andrási Róbert
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Nguyen Huy Hoang
    Tudományos munkatárs, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

II. helyezett