Regisztráció és bejelentkezés

Kerámiaipari robot gépészeti tervezése

A technológiai folyamatok automatizálásában a robotok egyre több helyen egyre jelentősebb szerepeket kapnak. Segítségükkel a termékek sokkal pontosabban, megbízhatóbban, hatékonyabban és termelékenyebben gyárthatók. Az univerzális, több területen használható robotok mellett megtalálhatóak a speciális technológiai igényeket kielégítő egyedi robotok is.

A TDK dolgozat témája egy kerámiaiparban használatos gyártástechnológiai folyamat egy lépésének automatizálására alkalmas robot gépészeti tervezése.

A technológiai folyamatelem a mázolás, mely során a kerámiaipari terméket mázréteggel látják el. A termékek számtalan különböző geometriai kialakítása miatt célszerű a mázréteget felhordó szórófejet a robot karjaival hat szabadságfokmentén mozgatni, hogy a nehezen hozzáférhető helyek megközelítése is biztosítva legyen.

A hat szabadságfokú robot önmagában nem lenne elég termelékeny, ezért a termékek cseréjére egy kétágú fordítókar és a karok végén egy-egy termékfordító berendezést került kialakításra. Ez további három szabadságfokot jelent. Ezen ellátószerv segítségével a rendszer szinte folyamatosan képes termelni. Amíg a fordítókar egyik végén a mázolás folyik, addig a másik végén ki lehet cserélni a terméket, majd fordítva. A megtervezett robotkonstrukció tehát összesen kilenc szabadságfokot tartalmaz.

A dolgozatban bemutatásra kerül a feladat megoldásához szükséges irodalomkutatás, a konstrukció létrejöttének lépései, a robot egységeinek gépészeti tervezése, a berendezés kivitelezése felé tett lépések, valamint a kidolgozáshoz kapcsolódó alapszintű robotirányítási megoldások.

csatolmány

szerző

  • Gábor Tamás
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Farkas Zsolt
    Egyetemi adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

I. helyezett