Regisztráció és bejelentkezés

Biomechanikai vizsgálatokra alkalmas kéttengelyű kísérleti berendezés tervezése

A Budapesti Műszaki Egyetemen több orvoslással, orvostechnikával foglalkozó kutatás folyik. A Tartószerkezetek Mechanikája Tanszéken többek között az emberi érhálózat mechanikai vonatkozásával foglalkoznak az oktatók és az érdeklődő hallgatók. Az érrendszer mechanikai vizsgálata különösen fontos aneurizmák esetén. Aneurizmának nevezzük egy rövidebb érszakasz kitágulását, amely az érszakasz normális méreténél 50%-kal nagyobb. Ezek a tágulatok folyamatosan nőnek, amelynek következtében az érfal lokálisan meggyengül, megrepedésük súlyos következményekkel járhat, gyakori esetben halált is okozhat.

A különböző érrendszerrel kapcsolatos vizsgálatokhoz, valamint hemodinamikai szimulációkhoz szükséges mechanikai tulajdonságok meghatározására többek között biaxiális szakítógépeket használnak. Az egyetemen működő Orvostechnika Szakosztály, amelynek én tagja vagyok, részt vett a szakítógépes mérések elvégzésében. Azonban a vizsgálatok jelentős része a berendezés hibái miatt sikertelenül zárult. Ennek következtében merült fel az igény olyan mérőberendezés megépítésére, amely már sokkal alkalmasabb a vizsgálatok elvégzésére.

Munkám során a szakítógépes méréseket végző hallgatókkal és konzulensemmel együttműködve kidolgoztam több különböző koncepciót, amelyek közül a konzulensemmel együtt választottuk ki a megfelelőt. Fontos szempont volt a tervezési feladat során az továbbfejlesztendő eszköz főbb alkatrészeinek megőrzése, különösen az elektronikai berendezések és a vezérlés megtartása.

A cél egy működő, a funkcióiban az eredetihez hasonló gép megtervezése és megépítése volt. A gép alkatrészeinek legyártatását és a kereskedelemben kapható alkotóelemek beszerzését én végeztem.

Irodalom:

Kumar,V., Abbas, A., Aster J.C.: A patológia alapjai. Medicina Könyvkiadó, Budapest, 10. kiadás, 2019, 394- 398

szerző

  • Meisel Ádám
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Róbert
    adjunktus, Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék

helyezés

III. helyezett