Regisztráció és bejelentkezés

Pneumatikus vezérlőpanel alaplapjának fém 3D nyomtatásos technológiára való áttervezése

A vasúti közlekedésben a pneumatikus fékek az elterjedtek, amiket pneumatikusan vezérléssel irányítanak. Azonban a vonatokon manapság -mivel a légtechnika alapból ki van építve a járművön, egyre több kényelmi vagy biztonsági eszközt is pneumatikusan vezérelnek és működtetnek. Ilyen például az ajtók mozgatása, az ablaktörlő, a vezető ülésállító mechanizmusa is. Ezekhez a kisebb alegységekhez fúrt vezérlőpaneleket alkalmaznak. A fúrt panelok alapja egy alumínium tömb, amiben a különböző furatokon keresztül áramlik a levegő, és az alumínium tömbre vannak erősítve a különböző szelepek, készülékek.

A fúrt panelek nagy hátránya, hogy a készülékekhez képest az alaplapnak nagy a helyigénye, és sok anyag felhasználásával hozható létre egy viszonylag kevés funkciót ellátó vezérlőpanel. Másrészt pedig ezeket a vezérléseket kis szériában gyártják és gyártásuk során sok időt vesz el a gyártósor különböző alaplapok közötti átállítása.

Ennek a problémának egy lehetséges megoldása, hogy a panel gyártását SLS technológiával 3D nyomtatással állítjuk elő alumíniumból. Ekkor azonban az eredeti alkatrészt át kell tervezni egyrészt azért, hogy megfeleljen az új gyártástechnológiának, másrészt pedig, hogy kihasználhassuk a 3D nyomtatás adta tervezői szabadságot.

A dolgozat célja tehát a vezérlőpanel alaplapjának áttervezése 3D nyomtatási technológiára, ezzel csökkentve a panel súlyát, figyelve arra, hogy az új kialakítás előállítása kevesebb időt vegyen igénybe.

szerző

  • Málics Marcell
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Körtélyesi Gábor
    egy. adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

Jutalom