Regisztráció és bejelentkezés

Tűgörgős csapágy szöghiba-érzékenységének vizsgálata

Tűgörgős csapágy szöghiba-érzékenységének vizsgálata I.

Szöghézag és a beépítésből adódó szöghiba vizsgálata

Fodor Máté MSc I. évf.

e-mail: fodorm21@gmail.com

Konzulens: Dr. Váradi Károly, Molnár László, Gép- és Terméktervezés Tanszék

e-mail: varadik@eik.bme.hu, mol@eik.bme.hu

Dolgozatom témája egy hosszabb távú projekt első része. Feladatom egy adott beépítési környezetben használt, statikusan terhelt tűgörgős csapágy vizsgálata szöghézag, illetve beépítés utáni szöghiba témakörben.

Gördülőcsapágyak beépítése esetén fontos jellemző a csapágyhézag, ami azt az elmozdulást jelenti, amellyel a külső- és belsőgyűrű radiális, vagy axiális irányban egymáshoz képest el tud mozdulni. Az általam vizsgált radiális tűgörgős csapágy esetén a konstrukcióból adódóan előbbiek közül csak a radiális hézagot értelmezzük. A kereskedelmi forgalomban kapható tűgörgős csapágyakat katalógusból választhatjuk, ez esetben a választott csapágy adott radiális hézaggal rendelkezik, valamint a maximális szöghiba értékére kikötést tesznek. Az egyedi megrendelésre tervezett csapágyak, valamint a csapágyak beépítési környezete azonban felveti a csapágy tényleges szögbeállóságának vizsgálatát.

A fentebb említett vizsgálatokat először az analitikus módszerekkel jól kezelhető, egyszerű hengeres profilú görgőkre végzem el, a későbbi numerikus vizsgálatok hitelesítése céljából. Ezután a vizsgálatokat kiterjesztem az általánosan használt, lekerekített szélű hengergörgőkre. Végül minden témakörben megvizsgálok két speciális, az iparban használatos görgőprofilt, melyek geometriája precíz mérési eljárással kerül feltárásra. A dolgozat egyik célja a két profil tulajdonságainak összehasonlítása.

Elsőként a radiális hézag és a szöghézag közötti összefüggést igyekszem feltárni. A szöghézag értéke egyértelmű függvénye a radiális hézagnak, illetve a csapágy geometriai jellemzőinek, ezt a katalógusok nem tüntetik fel. A beépítési környezet tűréseinek és a szerelési előírásoknak meghatározásához azonban szükségünk van ennek ismeretére, így szükséges a meghatározása. Az egyszerű profilok esetén matematikai összefüggésekkel határozom meg a szöghézagot, míg a további vizsgálatoknál merevtest szerű, összeállítás szintű ütközéses vizsgálatot fogok végezni.

Ezt követően a beépítési környezet által okozott szöghibát határozom meg analitikus módszerekkel, majd a meghatározott szöghézagokat figyelembe véve javaslatot teszek a meghatározó beépítési méretek tűréseire.

A kapott eredmények a projekt további lépéseiben felhasználásra kerülnek.

szerző

  • Fodor Máté
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Molnár László
    címzetes egyetemi docens, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

III. helyezett