Regisztráció és bejelentkezés

PocketQube műhold vázszerkezetének fejlesztése és hőtechnikai elemzése

Ötvös Vivien BSc III. évf., Katona Krisztina BSc III. évf., Sipos Anna Ilona BSc III. évf., Tomasics Sára BSc. III. évf.

e-mail: otvosvivien62@gmail.com

Konzulens: Józsa Viktor, PhD hallgató, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

e-mail: jozsa@energia.bme.hu

A dolgozatunk témája a BME jelenleg is fejlesztés alatt álló második műholdjának vázszerkezetének fejlesztése, illetve hőtechnikai analízise. A BME-1 névre hallgató műholdja PocketQube-ok családjába tartozik, melynek alapvető követelményei:

- 5x5x5 cm befoglaló méret

- stabil szerkezet, mely egyben marad az indítás, a kilövés és működés közben, ezáltal nem keletkezhet űrszemét strukturális hibából kifolyólag

- indítás után a világűr viszonyai mellett (közel 0 K és 0 Pa) is működőképes legyen

- indítás előtt szabványos teszteken való megfelelés

- minden egyes alkatrész anyagának meg kell felelnie a kis gázkibocsátású anyagok szabványának, hogy a küldetést ne sodorhassa veszélybe

Ezeket kiegészítettük a saját követelményeinkkel, mint a spektrum analizátoros mérőrendszer hordozása, illetve az adó- és vevőantenna kicsomagolódása és üzembe lépése. Célunk a kritériumoknak megfelelő szerkezetek tervezése és fejlesztése.

Az alkalmazhatóság körülményeinek vizsgálatához szükséges a szerkezet hőtechnikai elemzése. Ehhez hőáram-hálózatos modellt alkalmaztunk, mely a robosztussága és a könnyű programozhatósága miatt került kiválasztásra. Az egyszerű, tömör kocka modelljétől a valós geometriáig több konstrukciót vizsgáltunk meg. A.hőátviteli folyamatok előzetes kvantitatív elemzése után az egységként értelmezett szerkezetet diszkrét részekre osztottuk, majd azokat koncentrált vezetési ellenállásokkal modelleztük. A szerkezet feldarabolásánál anyagi, szerkezeti és hőforrás szerinti elkülönülést vettünk figyelembe. A termikus funkciók modellezése hőáram-hálózati alapelemekkel történik. (hővezetési ellenállás, hőkapacitás, hőáram-forrás). A modell segítségével szimulálni tudtuk a szerkezet űrbeli körülményeken történő viselkedését. Az elért eredményeket numerikus hőtani szimulációval hasonlítjuk össze és ellenőrizzük.

A kész modellt egy egyesített programkódba fogjuk implementálni a műhold teljes viselkedésének a szimulálhatósága érdekében. Ez a folyamat fontos szerepet kap a tervezés során, mivel több elektronikai alkatrész számára bizonyos minimális hőmérsékletet kell biztosítani a működőképességük megőrzése érdekében.

szerzők

 • Katona Krisztina
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Ötvös Vivien
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Sipos Anna Ilona
  energetikai mérnöki
  nappali alapszak
 • Tomasics Sára
  energetikai mérnöki
  nappali alapszak

konzulens

 • Dr. Józsa Viktor
  egyetemi docens, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

helyezés

Jutalom