Regisztráció és bejelentkezés

Dörzs-hullámhajtómű tervezése

Dörzs-hullámhajtómű tervezése

Kardos Szilárd MSc III. évf.,

e-mail: szilard.kardos@gmail.com

Konzulens: Krisch Róbert, Gép- és Terméktervezés Tanszék

e-mail: krisch.robert@gt3.bme.hu

A jó hatásfokkal, és megfelelő kialakítás esetén csendes üzemmel működő általános fogaskerék-hajtóművek hátránya, hogy olyan gépekben, ahol szükséges a holtjátékmentes hajtás, nem használhatóak. Ugyan léteznek holtjátékmentes fogaskerékhajtások, de azok nehezen vagy csak nagy költségek árán használhatóak nagy áttételű fogaskerék-hajtóművek esetén.

Erre a célra jellemzően fogaskerék-hullámhajtóműveket alkalmaznak, amelyek holtjátéka kismértékű (esetleg holtjátékmentes), és egy lépcsőben nagy áttétel (50-320) megvalósítására képesek. Azonban ezeknek a hajtóműveknek a megfelelő működésükhöz kisméretű és pontos fogazatra van szükség, emiatt gyártásuk jelentős költségekkel jár.

A hullámhajtóművek egy kevésbé ismert típusát a dörzs-hullámhajtóművet kapjuk, ha elhagyjuk a fogazatot és a nyomatékátvitel súrlódó erő segítségével történik. Az ilyen típusú hajtóművek a dörzs- és a hullámhajtás előnyeit egyesítik. Ennek a hajtóműnek az előnye, hogy egy olcsóbb, nagy áttételű játékmentes kapcsolat megteremtését teszi lehetővé. A fogazat elhagyása mellett szükséges egy olyan egyszerű mechanizmus, amely nagymértékű normálerő kifejtésére képes.

Az elmúlt évtizedekben számos szabadalom jelent meg a dörzs-hullámhajtások terén is, de a gyakorlatban nem terjedtek el. A dolgozatom egy ilyen kísérleti dörzs-hullámhajtómű megtervezésével és gyártásával foglalkozik.

A hajtómű ötlete egy digitális tomoszintézis röntgengép röntgencső-fordító hajtásaként merült fel, mivel a meglévő hajtások nem tudták teljesíteni a kívánt kismértékű holtjátékot.

A tervezés során a hajtómű méreteit egy meglévő konstrukcióhoz illesztettem, a későbbi beépíthetőség miatt. A legyártott hajtómű működési paramétereinek meghatározása és az esetleges továbbfejlesztés céljainak meghatározása érdekében méréseket is végeztem, melyek eredményei szintén bemutatásra kerülnek.

Irodalom:

1. Erik Ladufjäll: Evaluation of a Magnetic Harmonic Traction Drive; Master of Science Thesis MMK 2008:63 MKN 007; Stockholm KTH Industrial Engineering and Management.

2. D. P. Volkov-A.F. Krajnev: Hullámhajtóművek, Műszaki Könyvkiadó Bp. 1984.

3. Duff David G., Harmonic Friction Drive, United States Patent, US 6,439081 B1..

szerző

  • Kardos Szilárd
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Krisch Róbert
    , (külső)

helyezés

II. helyezett