Regisztráció és bejelentkezés

Robottraktor gumihevederes járószerkezetének fejlesztése

A mezőgazdasági gépek egyre fontosabb szerepet kapnak napjainkban, hiszen a mezőgazdaságnak fenntartható módon ki kell szolgálni a népesség növekvő igényeit a környezet károsításának csökkentése mellett. Az erőgépek rengeteget fejlődtek, újabb és újabb koncepciók születnek, hogy megfeleljenek a kor műszaki, gazdasági és környezetvédelmi követelményeinek is.

A traktoroknál egyre nagyobb hangsúlyt kap a talajmunkák során az úgynevezett taposási kár csökkentése. Ez megoldható a felfekvő felületet növelésével és/vagy a traktor tömegének csökkentésével. A felfekvő felületet a tengelyek számának növelésével, vagy az adott tengelyre szerelt kerekek számának növelésével lehet elérni. A traktortömeg csökkentésének a mezőgazdasági munkákhoz szükséges jelentős mértékű vonóerő kifejtés szab határt.

Jelen dolgozat célja, egy kisméretű robot traktor gumihevederes járószerkezetének továbbfejlesztése. Mivel a jelenlegi konstrukciós megoldás nem volt alkalmas, a talaj egyenlőtlenségeinek a lekövetésére és nem volt hatékony a hajtásrendszere.

A dolgozat során áttekintem a vonatkozó szakirodalmat és elemzem a meglévő járószerkezetet. Majd meghatározom a fejlesztéshez szükséges paramétereket és összeállítom a robottraktor járószerkezetének követelményjegyzékét. Az új konstrukciós változatok kidolgozását és értékelését követően mutatom be a robottraktor továbbfejlesztett gumihevederes járószerkezetét. Ez a megoldás hajtásmódjában és a talaj taposási mértékében is kedvezőbb konstrukciós kialakítás.

Kereső szavak:

Mezőgazdasági robot, Traktor, Gumihevederes járószerkezet, Talajtaposás csökkentés,

szerző

  • Zsibók Marcell
    Energetikai mérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Farkas Zsolt
    Egyetemi adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

Jutalom