Regisztráció és bejelentkezés

Automata italkeverő funkcionális prototípusának tervezése

A dolgozat témája innovatív megoldást kínál a nagy mennyiségű italszolgáltatás problémájára különböző rendezvényeken. A Fröccsgép kifejezetten azokat a vevőket célozza meg, akik fesztiválokat, bárokat és más szórakozóhelyeket üzemeltetnek. Gyakran előfordul, hogy ilyen eseményeken a kereslet hatalmas, ugyanakkor a személyzet korlátozott, és nem tudja kielégíteni a megnövekedett igényeket.

A Fröccsgépünk ezekre a helyzetekre kínál innovatív megoldást: TDK dolgozatunkban egy olyan, nagyrészt 3D nyomtatással gyártott berendezést terveztünk, mely mind hordozható akkumulátoros, mind kompakt, hálózatról üzemelő kivitelben elérhető. Az italok pohárba juttatásáért két az élelmiszeripari szabályoknak megfelelő membránpumpa felelős. A Fröccsöntőgép vezérlését egy Arduino Mega mikrokontroller végzi, a kezelés egyszerű, összesen 3 gomb segítségével megoldott. Az információátadást egy 4x20 karakteres LCD kijelző biztosítja.

A Fröccsöntőgép a legjókedvűbb társaságot sem hagyja cserben, a legnagyobb kihozatala 14 liter/ perc, míg az akkumulátor kapacitása akár 200 liter üdítő csapolására is alkalmas lehet.

A Fröccsgép alkalmazási területe kiterjeszthető a rendezvények mellett a baráti társaságok és kisebb összejövetelek lehetőségére is. Gyakran előfordul, hogy magánrendezvények vagy kisebb társasági események szervezésénél nagy italmennyiséget kell kiszolgálni. Ilyen esetekben kiemelkedően fontos a Fröccsgép hordozhatósága.

Irodalom:

[1] KONDAVEETI, Hari Kishan, et al. A systematic literature review on prototyping with Arduino: Applications, challenges, advantages, and limitations. Computer Science Review, 2021, 40: 100364.

[2] GOKHARE, Vinod G.; RAUT, D. N.; SHINDE, D. K. A review paper on 3D-printing aspects and various processes used in the 3D-printing. Int. J. Eng. Res. Technol, 2017, 6.06: 953-958.

szerzők

 • Tajti Péter
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Danó Ádám
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Lukács Norbert
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Darmstädter Lilla Éva
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Grőb Péter
  adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék