Regisztráció és bejelentkezés

Kiegyensúlyozó gép befogókészülékének tervezése

Kiegyensúlyozó gép befogókészülékének tervezése

Török Tamás BSc IV. évf.,

e-mail: toroktomcso@gmail.com

Konzulens: Kerényi György Dr., Gép és Terméktervezés Tanszék

e-mail: kerenyi@eik.bme.hu

A jármű-tengelykapcsolók összeszerelésének utolsó fázisában történik az összeállított termék kiegyensúlyozása. Ez a művelet a motorzaj, valamint a csapágyak lüktető terhelésének csökkentése érdekében elkerülhetetlen lépés. A LuK Savaria Kft-nél a kiegyensúlyozó szerszám befogókészüléke és a mérendő kuplung közötti illesztés laza, így a mérésben nagy bizonytalanságot okoz a berendezésen lévő kuplung játéka, amiket külön mérések is alátámasztanak. Ez a probléma már több éve fennáll a vállalatnál.

A LuK Savaria Kft-nél gyártott kuplungfedelek 3 központosító furattal rendelkeznek, ezek a furatok pozícionálják a kuplungot az autókba való beszerelésnél is. A cégnél használt kiegyensúlyozó berendezés befogó készülékének a központosítási elve ezekre a furatokra támaszkodik. A befogón 3 darab 120°-ban elhelyezett, kis alak és pozíciótűréssel rendelkező tüske található, amelyek a kuplungot központosítják a mérés alatt. Ha a tüske és a furat között szoros illesztés lenne, akkor a robotkar kiszakítaná a tüskét, ezért szükség van egy kis játékra a fedél furata és a szerszám tüskéje között. Az excentricitás mértéke folyamatosan nő, ahogy a szerszám tüskéje kopik. A hiba jelentkezik egyszer az excentricitás mérésénél majd a kiegyensúlyozásnál is, így a hibák összeadódnak és végeredményként a mérés szórása nagymértékben megnő. Ezért a mérés megismételhetőségére sincs lehetőség, amit az ellenőrző mérések is igazolnak.

A nyár folyamán megbízott a cég egy új feladólap tervezésével, amivel a fent említett bizonytalanságot csökkenthetnénk, illetve megszüntethetnénk. Az általam tervezett befogókészülék 3 fix tüskéből valamint 3 mozgó tüskéből áll. A fix tüskék ugyanúgy kis alak és pozíciótűréssel készülnek, mivel ezek központosítják a kuplungot. A mellettük lévő mozgó tüskék a kuplung pár tized fok elforgatásával szüntetik meg a játékot.

Irodalom:

1. Szilágyi László: Munkadarab-befogó készülékek, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1967

2. Czverencz János, Kléber Pál: Hidraulikus munkadarabbefogó-készülékek,Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1979

3. Dr. Baráti Antal: Szerszámgép-vizsgálatok, Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1988

szerző

  • Török Tamás
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Kerényi György
    Tanszékvez. hely. egy. docens, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

III. helyezett