Regisztráció és bejelentkezés

Tesztberendezés tervezése csapágyon átfolyó áram hatásának mérésére

Tesztberendezés tervezése csapágyon átfolyó áram hatásának mérésére

Széles Dániel MSc II. évf.

e-mail: daniel.szeles@gmail.com

Konzulens: Dr. Kerényi György, BME Gép- és Terméktervezés Tanszék

Radnai Benjámin, TU Kaiserslautern Lehrstuhl für Maschinenelemente und Getriebetechnik

e-mail: kerenyi@eik.bme.hu

radnai@mv.uni-kl.de

A gördülő csapágy igen fontos szerepet játszik a forgógépek többségénél. Ez a gépelem látja el többek közt az alábbi feladatokat: forgórészek alátámasztása, rögzítése, radiális és tengelyirányú terhelések átvétele, súrlódás csökkentése. A legtöbb konstruktőr ezeknek az elvárásoknak, követelményeknek megfelelően tervezi, gyártatja és építteti be ezeket az elemeket. Azonban egy rendkívül fontos, bár sokak által nem ismert probléma a villamos gépekben keletkező "kóboráram" sajnos sokszor elkerüli az ezen a téren tapasztalatlan tervező figyelmét. Ez a berendezések komplexitásából (pl.: szélerőmű) is adódhat: a gyártási, szerelési, üzembetartási tudás és tapasztalatok nem egy kézben vannak, nem egy helyen csoportosulnak.

Ez a villamos jelenség sok esetben nem előre betervezett üzemidő kieséshez, magas szervizköltséghez és radikális élettartam csökkenéshez vezethet ̶ előfordulhat, hogy a csapágy tervezett élettartama 10-20 év helyett akár a tizedére csökken ̶ és kihatása lehet továbbá a hajtásban beépített fogaskerekekre és a felhasznált kenőanyagra is. Ezeket a gépelemeket is a már említett kóboráram által gerjesztett mikroszkopikus méretű, de nagy energiájú ívkisülések tehetik idő előtt tönkre. Ezen alkatrészek meghibásodásának összessége hőtermelődéshez, csökkenő kenőképességhez és káros vibrációkhoz vezethet és így a hajtásrendszer idő előtti tönkremeneteléhez.

A legismertebb csapágygyártókon kívül Európa több neves egyetemén is (TU Wien, TU Hannover, TU Darmstadt) folyt már ez irányú kutatás. A Kaiserslauterni Műszaki Egyetem Gépelemek és Hajtástechnika Tanszékével együttműködve a TDK dolgozatom célja egy olyan kompakt csapágy-mérőberendezés (FE8) áttervezése olyan módon, hogy alkalmas legyen áram alatt lévő csapágyakra ható különböző tényezők (kontaktfelület nagysága, hőmérséklet, fordulatszám, kenőfilm) hatásának egyenkénti (külön-külön is) vizsgálatára, meghatározására.

szerző

 • Széles Dániel
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Kerényi György
  Tanszékvez. hely. egy. docens, Gép- és Terméktervezés Tanszék
 • Radnai Benjámin
  doktorandusz, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett