Regisztráció és bejelentkezés

STEP fájl alapú automatikus gyártási időbecslés

Az Ipar 4.0 aktuális kihívásaihoz igazodva az automatizálás és a lehető kevesebb beavatkozást igénylő alkalmazások létrehozása kiemelt fontosságú. A 3D-s modellből való alaksajátosságok felismerése sokat fejlődött az utóbbi időben, azonban a CAD rendszerekbe integrált változatuk igen bizonytalanul működik. A legjobb megoldás a CAM rendszerek alkalmazása, de ezekhez a mai napig átfogó szakmai ismeretek szükségesek. Célunk egy olyan alkalmazás létrehozása, amely specifikusan a STEP fájlok feldolgozására szakosodik, amely az ismert CAD rendszerek leggyakoribb fájlformátuma. A bemutatandó szoftver a fájlok Python környezetben történő feldolgozásával, az alaksajátosságok, azaz feature-k felismerésével, azok csoportosításával, valamint a megmunkálás módjának, idejének, esetleg költségének meghatározásával foglalkozik. Az irodalmi áttekintésnél bemutatjuk a STEP fájlformátum struktúráját, valamint a kódsorokból kinyerhető információkat melyek bemenő adatként szolgálhatnak a különböző predikciós eljárásokhoz. Bemutatásra kerülnek az ehhez használatos algoritmusok, empirikus összefüggések és tapasztalati értékek, továbbá az eljárásokhoz és technológiához szorosan kapcsolódó különböző átlagos értékek, amelyekkel jól közelíthetők a valós megmunkálás attribútumai.

A második részben gyakorlati megvalósítást tárgyaljuk. Az ötlet alapvetően a megmunkálási jellemzők megtalálása a STEP fájlban reguláris kifejezések segítségével. A kinyert adatokat a matematika és a geometria törvényszerűségeinek felhasználásával rendszerbe foglaljuk és első közelítésben a kutatási eredményeknek megfelelően klasszifikáljuk, így megkapjuk a feature-t alkotó felületeket. Ezen felületcsoportokhoz hozzárendeljük azok paramétereit, az ezekhez tartozó megmunkálási módot és eljárást, majd ebből megbecsüljük a termék előállításához szükséges időt. A becslés során két bázis eljárást vettünk alapul és ezek alapján történt meg a gyártási információkon alapuló adatbázis létrehozása. Az adatbázisunk tartalmazza azon paramétereket melyek a STEP fájlból nem kinyerhetőek, azonban ismeretük a predikciós eljárás során elengedhetetlen. Ezen adatokat a programon belül változtatható módon tároljuk, így a különböző felhasználók saját eszközeire szabhatják a szoftver adatbázisát.

Végül az idők és költségek számításához az adott megmunkálási technológiára jellemző összefüggéseket alkalmaztuk. A programunk főoldalán a STEP fájlból kinyert, illetve az adatbázisban megtalálható információkhoz elemzést segítő grafikai megjelenítő került elhelyezésre. Ez bemutatja az adott megmunkálás szempontjából kulcsfontosságú teljesítménymutatók aktuális állapotát, ezáltal lehetővé téve az információra épülő azonnali döntéshozatalt.

szerzők

 • Tancsa Viktor
  Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Berencsi Dániel
  Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Pördi Patrik Dominik
  Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Kutrovácz Lajos
  Tanszéki mérnök, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett