Regisztráció és bejelentkezés

Lézervágó gép nyalábállítási folyamatának optimalizálása

A megmunkálógépek tervezésénél mindenképpen gondolnunk kell a szerelhetőségre és szervizelhetőségre. Nemcsak a használatot kell a lehető legegyszerűbbé és leggyorsabbá tenni, de biztosítani kell, hogy esetleges karbantartás, vagy meghibásodás esetén a szervizelés alkalmával minél kevesebb ideig kelljen állnia a termelésnek. Ennek érdekében alapvető szempont a szervízmérnökök munkájának megkönnyítését szolgáló konstrukció létrehozása.

Dolgozatom témájaként a Yamazaki Mazak által gyártott CO2 lézervágó gépek tükörcsere utáni nyalábállítási folyamatának hibafeltárását és fejlesztési lehetőségeinek kidolgozását választottam. Dokumentáltam egy olyan karbantartási munkát, amely során a szennyeződés túlzott mértéke miatt szükségessé vált a gépben található, lézernyalábot továbbító tükrök cseréje. Ezt követően szükséges a nyalábút pontos beállítása a tükrök segítségével. Felismertem, hogy ez egy túlzottan időigényes és nem teljesen biztonságos folyamat, amely a gép konstrukciójából adódik. Célom a jelenlegi módszer és szerkezet részletes kielemzésével egy olyan fejlesztési javaslatot kidolgozni, amely segítségével a karbantartáshoz szükséges idő a töredékére csökkenthető, így az ügyfél számára értékes időt spórolhatunk meg és a szervízmérnökök munkáját is megkönnyíthetjük.

Ennek elérése érdekében megtervezek egy új tükörtartó egységet, amely gyorsabb és pontosabb pozícióállítást tesz lehetővé.

szerző

  • Malinkó Dávid
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Gyurika István Gábor
    adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom