Regisztráció és bejelentkezés

Környezeti hatások vizsgálata a megmunkálás pontosságára

Napjainkban minden vállalat arra törekszik, hogy minőségét növelje alacsony befektetés mellett. Így a dolgozat célja, hogy kialakítsunk olyan mérési módszert, mely képes meghatározni a külső hatásokból adódó pontatlanságok mértékét és ezen hatások csökkentésével vagy kompenzálásával megszüntessük ezen hibákat.

Dolgozatom a külső hatásokat fogja sorra venni. Fókuszpontokban a rezgések és a hőhatások vannak, hiszen mindkét csoport képes relatív nagy pontatlanságokat okozni.

Tájékozódást különböző szakirodalmakkal kezdtem, melyek részletesen bemutatták ezen hatásokat. Ezek alapján kidolgoztam egy mérési módszert ISO 230-as szabvány segítségével, hogy megállapítható legyen a hibák mértéke és kiszűrhető legyen, hogy a hibák mekkora része függ a külső tényezőktől. A mérés elvégzése után a kapott eredményekre alapozva, kialakítottam egy megoldást, mely képes csökkenteni a pontatlanságok mértékét, ezzel növelve a termelés hatékonyságát. A korábban kialakított méréssel meghatározzuk a kompenzálás sikerességét és értékeljük a munkánk teljesítményét.

A méréseket és kompenzálást a Gravitás 2000 Kft.-nél végeztem, melynek eredményével remélhetőleg növelhettem a vállalat sikerességét.

szerző

  • Pék Krisztián
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Hart Balázs
    PhD hallgató, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom