Regisztráció és bejelentkezés

Gyártási folyamat képesség meghatározása kisszériás gyártásnál

A folyamatképességet fogom bemutatni a TDK dolgozatomban. Be fogom mutatni a képességi mutató meghatározási módszereit. Gyártási méréstechnikában használatos statisztikai módszerekkel ki fogom számítani és kiértékelem egy adott szerszámgépen végzett megmunkálás során a folyamatképességet. A mérés kiértékelése után bővebben össze fogom foglalni pontosan miről árulkodik.

A folyamatképesség megmutatja, hogy a folyamat képes- e adott minőségszint teljesítésére, vagy sem. A fogalom segítségével a gyártási megbízhatóság és minőség növelése a cél. Számszerűleg tudjuk jellemezni segítségükkel a meghibásodás előfordulását és a selejtességet.

Modern autóipari vállalatok manapság is alkalmazzák ezt a mutatót, annak érdekében, hogy megfelelő színvonalú termékeket tudjanak előállítani. Az autóiparban különösen fontos a minőség, előírások által meghatározott szintet kell produkálniuk a gyártóknak. Egy ilyen vállalatnál a hosszú távú működéshez elengedhetetlen, hogy magas minőségi szinten tudjanak előállítani, hiszen ebben az esetben magasabb áron adhatják el az általuk gyártott termékeket, melynek köszönhetően nagyobb profitra tehetnek szert és további fejlesztéseket tudnak folytatni. A folyamatképesség fejlesztésével a költséghatékonyság is növelhető, ami a tömegtermelésben meghatározó szerepű. Fontos, hogy minél kevesebb selejtes darab legyen legyártva, mert nagyobb volumenű termelésnél ezeket a darabokat kevés esetben javítják, hiszen a gyártásukhoz képest sok időt vesz el a javításuk, ezért legtöbbször hulladékként kezelik őket. Minél kevesebb selejtes darabot, hulladékot gyárt le a vállalat, annál költséghatékonyabban dolgozik, ezért a folyamatképesség széles körben ismert és alkalmazott mérőszám a nagyobb és kisebb üzemek körében egyaránt.

A mérés rendkívül fontos az iparban, elengedhetetlen, hogy az eredményeket konkrét számokkal, értékekkel alá lehessen támasztani. Nélkülözhetetlen az előírt szabványok betartásához, emellett reprezentál, így marketing szempontjából is meghatározó lehet a mérőszámok használata, abban az esetben, ha összehasonlítható eredményeink vannak a konkurens művekéhez. TDK dolgozatom célja, hogy bemutassam, milyen következtetéseket vonhatunk le a folyamatképesség ismeretében és hogyan tudjuk ezek tudatában a gyártási hatékonyságot fejleszteni.

szerző

  • Vasas Péter
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Hart Balázs
    PhD hallgató, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom