Regisztráció és bejelentkezés

Geometriai tűrések és a gyártás minőségének kapcsolata, értékelés a „Smart Profile” szoftverrel

Általában a mérőszoftver a koordináta mérőgép vezérlése mellett képes minősíteni a munkadarabot, de napjainkban a minősítésen már túlmutatató, és jogos igények is felmerülnek: amennyiben a munkadarab nem megfelelő, segítsen megtalálni a hibák forrását. Annak érdekében, hogy ez ne akadályozza a gyártási folyamatot, szerencsésebb az ehhez hasonló vizsgálatokat a mérőgéptől elkülönítve végezni.

A Smart Profile használatával egy ilyen elemzéshez az alkatrész CAD modellje, a koordináta mérőgépen mért pontfelhő és a geometriai méretek és tűrések szükségesek. A munkadarab minősítésén túl az alaksajátosságokat megfelelően csoportosítva tudjuk értékelni az egyes műveletek, vagy művelet elemek pontosságát, így képet kaphatunk a megmunkálógép, a szerszám vagy a befogás jóságáról. Ehhez elengedhetetlen a mért pontok és azok ideálistól való eltérésének szemléletes, átlátható ábrázolása.

Mivel az iparban nélkülözhetetlen a dokumentáció, így természetesen el kell készíteni a méréshez tartozó jegyzőkönyvet a mérési eredményekkel, amit a gyors áttekinthetőség érdekében ki tudunk egészíteni ábrákkal, táblázatokkal.

Ez a fajta elemző tevékenység hatékony segítséget jelenthet a gyártás minőségének javításában, a selejt szint csökkentésében.

szerző

  • Molnár Dóra
    Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Szalay Tibor
    egyetemi docens, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom