Regisztráció és bejelentkezés

Párhuzamos kinematikájú gép kalibrálása

A dolgozat témája egy home-made párhuzamos kinematikájú rajzoló gép kalibrálása, annak parametrikus virtuális kinematikai modelljének segítségével. A párhuzamos kinematikából adódó számos nem független paraméter beállítása nem triviális probléma. A kalibráció akkor sikeres, ha a gép pontosságát sikerül a kívánt mértékben megnövelni. A cél az, hogy egy kis pontosságú megmunkálás segítségével készült gép pontosságát matematikai eszközök segítségével növeljük.

A kalibrálás az állítható alkatrészek és kényszerek esetén történhet mechanikusan, vagy szinte minden esetben akár a vezérlés szintjén. A fő probléma a gép különböző paramétereinek megváltoztatásainak követése, azok összefüggősége miatt. Ebből adódóan a párhuzamos kinematikájú gépek kalibrálása iteratív jellegű, nehézkes és hosszadalmas.

A cél a kalibráció megkönnyítése oly módon, hogy a géppel egy kalibrációs mintát rajzoltatunk, melynek digitalizálását követően az virtuálisan összehasonlítható különböző referenciamintákkal. A gép parametrikus virtuális kinematikai modelljét felhasználva „ideális” referenciaminták állíthatók elő tetszőleges paraméter kombinációkra. Ezen referenciaminták felhalmozását követően a gép által rajzolt, majd digitalizált minta a referenciamintákkal kerül összehasonlításra. A legnagyobb egyezést mutató referenciaminták alapján következtethetünk a gép tényleges paramétereire az adott referenciához tartozó virtuális paraméterekből. Ezen paraméterek alapján a vezérlés szintjén tudjuk a kalibrációt elvégezni, a gép állítása nélkül, úgy, hogy a virtuális modell paramétereit a tényleges géphez igazítjuk, ezzel minimalizálva az ideális virtuális modell, és a tényleges gép közötti eltéréseket.

szerző

  • Tipary Bence
    Gépészeti modellezés mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Erdős Ferenc Gábor
    docens, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett