Regisztráció és bejelentkezés

CNC vezérlésű esztergán gyártott kovácsolt előgyártmányú tárcsa forgácsolásának optimalizálása.

TDK munkámban egy kettős tömegű lendítőkerék, kovácsolt primer tárcsájának forgácsolási optimalizálását fogom bemutatni. Az optimalizálás célja a forgácsolás során felmerült problémák megoldása mellett a minél gazdaságosabb gyártás.

Sorozatgyártásban egy alkatrész megmunkálási idejének 1 másodperccel való változása is jelentős hatással van a gyártási költségekre, hiszen a darabszámmal megszorozva könnyen belátható, hogy egy év alatt akár műszakokat is meg lehet spórolni. Az általam optimalizált alkatrészt évi 10 000-res darabszámban gyártják CNC vezérlésű esztergagépen. A gazdaságosság mellett nagyon fontos a minőség és a stabil tervezhető gyártás.

Az optimalizálást azzal kezdtem, hogy megismerkedtem a jelenlegi technológiával: forgácsolási paraméterekkel (vágósebesség, előtolás, fogásmélység), szerszámokkal (szerszámbefogás, váltólapkák), munkadarab befogással, valamint az NC programmal és felmértem a folyamatképességet. Ezután végeztem egy gazdasági elemzést, hogy jelenleg mennyi és milyen költségei vannak a gyártásnak.

A TDK dolgozatom a forgácsolás során felmerülő három nagyobb probléma köré csoportosul. Az egyik a megszakított forgácsolás során jelentkező gyakori lapkatörés. A második a rajzon kiemelt fontosságú méreteknek a folyamatképessége vagyis, hogy a minőségképesség indexe (Cpk) 1,67 felett legyen. A harmadik a munkadarab gyártásához szükséges gép átszerelés idejének optimálása. Utóbbi nem tartozik szorosan a forgácsoláshoz, viszont ezzel is foglalkozni kellet, mert az előírt három órás átszerelés gyakran a duplájára, háromszorosára nőtt. Így kiszámíthatatlan volt a megrendelt darabszám legyártásának ideje, és gyakran emiatt át kellett ütemezni a többi alkatrész gyártását is, valamint a gép beállítása hatással van a folyamatképességre.

TDK dolgozatomban ismertetem ezen problémák megoldásának menetét, valamint, hogy mennyivel sikerült gazdaságosabbá tenni a gyártást.

Irodalom:

1. Dr. Bali János: Forgácsolás, egyetemi tankönyv (BME) 1985

2. http://www.garant-tools.com - Forgácsolási kézikönyv.

3. ] http://www.coromant.sandvik.com – Forgácsolási műszaki kézikönyv.

4. Dr. Horváth Mátyás – Dr. Somló János: A forgácsoló megmunkálások optimálása és adaptív irányítása. Műszaki Könyvkiadó. Budapest, 1979.

szerző

  • Németh Barnabás
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Gyurika István Gábor
    adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom