Regisztráció és bejelentkezés

CAM alapú programozás előnyei az egyedi gépgyártásban

Egy egyedi gépgyártással foglalkozó vállalatnál eltöltött gyakorlati időm során teljes rálátásom volt az alkatrészek gyártásához szükséges megírt technológiákra. Néha problémát jelentett azonban az, hogy egyes alkatrészek gyártásánál érdemes­e a CAM program használata és azzal elkészíteni a gyártáshoz szükséges CNC programot vagy esetleg gépi programozást alkalmazzanak.

Ezért TDK dolgozatom témája a CAM program használat előnyeinek vizsgálata az egyedi gépgyártásban. Azon belül is a TopSolid, mint CAM program elemzése került középpontba. A fő cél azon határ kiélesítése volt, ahol már valóban érdemes mind gazdaságilag, mind pontosságilag és minőségileg a megírt CAM program alapján gyártani az egyedi alkatrészeket. A TDK munkám eredményéül egy teljes és átfogó képet kaptam a program adta lehetőségekről és a határ élesebbé tétele is megtörtént. Ezen eredmények segítségül szolgálnak a jövőben a vállalat technológusainak és CAM programozóinak.

Először ki kellett választanom olyan alkatrészeket, amelyek különböző alaksajátosságokat és 3D­-s felületeket is tartalmaznak. Ezen darabokon vizsgáltam meg, külön-­külön alaksajátosságonként (furat, horony, csap, stb.), hogy mennyi időbe telik a gépi programozása, majd ezek után a CAM program megírása. Természetesen mivel a gép felszerszámozása, a darab befogása mindkét esetben szükséges, így annak idejét nem vettem figyelembe, csak a tényleges programírást. Miután megkaptam az időket a két esetről a gép, az alkalmazott CNC programozó, a CAM programozó, azaz egy mérnök óradíját, valamint a CAM program használatának díját figyelembe véve ki tudtam számolni költségszinten az eredményeket.

Különböző segédanyagok (könyvek, kutatási eredmények), illetve leginkább az ipari környezetben szerzett tapasztalatokkal rendelkező személyek segítségével jobban megismerhettem és elsajátíthattam a TopSolid program használatát. Az így szerzett tapasztalataimat felhasználva még gyorsabbá tehettük a CAM alapú programozást a vállalatnál és az így lecsökkentett időkkel tudtam számolni kutatásom során.

Irodalom:

1. Dr. Horváth M. Dr. Markos Sándor: Gépgyártástechnológia Műegyetemi Kiadó, Budapest 2014

2. Mátyási Gyula, Sági György: Számítógéppel támogatott technológiák, Műegyetemi Kiadó, Budapest 2007

3. Bernard Perrot, Joël Poirot: TopSolid 2009 ­ Practice Intergrated Mechanical CAD/CAM

szerző

  • Hancz Krisztina
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Gyurika István Gábor
    adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom