Regisztráció és bejelentkezés

Gyors körzsebmaró ciklus fejlesztése

Gyors körzsebmaró ciklus fejlesztése

Merth Attila Zoltán MSc II. évf., Polyák Csaba MSc II. évf.

e-mail: merth.attila.zoltan@gmail.com; polyakcsaba90@gmail.com

Konzulens: Dr. Mátyási Gyula, Gyártástudomány és –technológia Tanszék

e-mail: matyasi@manuf.bme.hu

Napjainkban az állandó ipari versenynek köszönhetően elengedhetetlen az egyre gyorsabb és gazdaságosabb megmunkáló ciklusok fejlesztése, ez alól a zsebmegmunkáló módszerek sem kivételek. Munkánk során megvizsgáltuk a jelenleg alkalmazott megoldásokat, valamint kutatásokat. Munkánk célja a jelenleg alkalmazott körzsebmaró ciklusok továbbfejlesztése, esetleges hátrányainak kiküszöbölése egy új paraméteres program elkészítésével.

Munkánk során egy olyan 2,5 D-s program elkészítését tűztük ki célul, mely Arkhimédész-i spirál menti pályán végzi el a megmunkálást egyes szinteken, biztosítva ezzel a szerszám folyamatos fogásvételét, egyenletesebb terhelését. A fogások számát a ciklus állapítja meg a megadott zsebmélység és a fogásvétel alapján. A szintek közötti süllyesztés csavarinterpoláció segítségével történik, mely páratlan számú szintek esetén a körzseb középpontjában, páros számúaknál pedig a szélén történik. Ennek köszönhetően nem kell mindig visszaállni a kör középpontjára, sok időt megtakarítva. A külső süllyesztés esetén a spirál a kör közepe felé forog, míg a másik esetben a zseb palástja felé. A program alkalmas a maradék fogás eltávolítására is, ha az utolsó fogásvétel kisebb mint, a beállított fogás. További előnye az állíthatóság aszerint, hogy a marás egyen vagy ellenirányú legyen-e.

A jelenlegi programokkal szemben a mi ciklusunk újdonsága az a már korábban említett tulajdonság, hogy nem áll vissza a zseb középpontjára minden süllyesztésnél. A feladat során a programot a Tanszéken található Kondia B640 típusú megmunkáló központon futtatva ellenőriztük, valamint egy mintadarabot is legyártottunk. A különböző megmunkáló ciklusokat, módokat két fő szempont szerint hasonlítottuk össze: a megmunkálás során megtett szerszámpálya hossza és a megmunkálás ideje. A vizsgálatok során a különböző vezérlők (pl: Heidenhain, Siemens Sinutrain) beépített ciklusait vettük viszonyítási alapul. A tesztek során a ciklusokat ugyanolyan beállítási paraméterekkel futtattuk mindegyik vezérlésen, valamint többféle paraméter összeállítást is kipróbáltunk, hogy meghatározzuk, mely esetekben leghatékonyabb a mi programunk. Az eredmények alapján a többi eljáráshoz képest a programunk nagy mélységű és átmérőjű zsebek esetén lesz igazán gazdaságos.

szerzők

 • Merth Attila Zoltán
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Polyák Csaba
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulens

 • Dr. Mátyási Gyula
  docens, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom