Regisztráció és bejelentkezés

Beviteli maszkok készítése Siemens 840D vezérlésre a ciklusidők gyorsítása érdekében

Beviteli maszkok készítése Siemens 840D vezérlésre a ciklusidők gyorsítása érdekében

Nagy Bálint MSc II. évf.,

e-mail:balint.nagy10@gmail.com

Konzulens: Gyurika István, Gyártástudomány- és Technológia Tanszék

e-mail: gyurika@manuf.bme.hu

TDK dolgozatomat a Yorkshire Fittings-gyártó Kft-nél készítettem, melynek fő profilja a meleg-, hideg vizes, valamint gáz rendszerekhez különböző profilú csőidomok, azaz fittingek gyártása. A cégnél hidegalakítással, vagy forgácsolással készítik ezeket a darabokat, feladatomat az utóbbi területen készítettem el. Az itt lévő gépek a nagy automatizáltság miatt rendkívül kis ciklusidővel dolgoznak, ezért fontos, hogy az új termékekre történő beállítás minél rövidebb idő alatt menjen végbe, és minél jobb ciklusidővel fusson az új termék.

Kutatómunkámban a beállítási folyamat egyik elemével, az NC programírás gyorsításával foglalkoztam. A különböző termékeknek vannak olyan profiljai, amelyek geometriailag megegyeznek, de méretileg eltérnek egymástól. Ezen kontúrok parametrizálásával jelentősen lerövidül a programozási idő, mivel a gépbeállítónak nem kell minden pontot külön-külön leprogramoznia, hanem elég csak a termék típusát és méretét megadnia ahhoz, hogy az adott műveletelem elkészüljön. Feladatomban tehát olyan, egy típusra összevont programot készítettem el, amely a megfelelő adatok megadásával legenerálja a kívánt profilt. Ehhez a Siemens 840D-s vezérlő paraméteres programozási funkcióit használtam fel. A programban az adott profil típusán és méretén kívül figyelembe kellett vennem a technológiai elemek definiálását is, hiszen ezek nélkül rossz minőségű felületet kapnánk. A meghatározott bemeneti geometriai, és technológiai paramétereket ezután ahol lehetett, korlátok közé szorítottam, ezzel kiszűrve a rossz adatmegadás miatt fellépő hibákat.

A könnyebb átláthatóság és kezelhetőség érdekében feladatom második része az volt, hogy az elkészített programot felhasználói ciklussá alakítsam, azaz el kellett készítenem a megírt paraméteres program beviteli maszkját. Ehhez egyrészt átalakítottam a paraméteres programot, hogy hozzá lehessen csatolni a ciklushoz, másrészt a vezérlő háttérkönyvtáraiban elkészítettem a ciklus által kilistázandó bemenetek típusait. Végül segédképekkel, magyarázó szövegekkel láttam el a felhasználói maszkot.

A fent említett szempontok alapján a Press és Tectite termékcsaládba tartozó termékekre írtam meg a beadási maszkokat, amelyek geometriailag pontos kontúrt adnak, és technológiailag is megfelelőek. Az így kapott ciklusok segítségével csökken a programozási idő, ezáltal a gépet hamarabb sikerül visszaállítani a termelésbe, így hatékonyabb gépkihasználtságot érhetünk el. A megírt beadási maszkokat alkalmazva jelentősen csökkenthető az átállásból származó holtidő, ami több legyártott terméket eredményez.

Irodalom:

1. Mátyási Gyula: NC technológia és programozás I., Műszaki Kiadó, Budapest, 2001

2. Mike Lynch: Computer Numerical Control Advanced Techniques, McGraw-Hill,Inc., 1992

3. http://support.automation.siemens.com/WW/view/en/70265038

szerző

  • Nagy Bálint
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Gyurika István Gábor
    adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett