Regisztráció és bejelentkezés

Mikro-fúrás szerszám állapot vizsgálata

Mikro-fúrás szerszám állapot vizsgálata

Csala Vilmos MSc II. évf

e-mail: vilmos.csala@gmail.com

Konzulens: Farkas Balázs, Gyártástudomány és - technológia Tanszék

e-mail: farkasb@manuf.bme.hu

Az elmúlt pár évben jelentősen megnőtt az igény a mikro-megmunkálások, a miniatürizált alkatrészek iránt a legtöbb ipari és gyártási területen. A mikro-fúrás az egyik leginkább alkalmazott technológia a mikro megmunkálási folyamatok közül a modern gyártásban. Más megmunkálási lehetőségek is vannak mikro-furatok készítésére, mint például a mikro-szikraforgácsolás és a lézeres megmunkálás, viszont a mikro-fúrás hatékonysági és gazdaságos szempontból is tartja vezető szerepét. A dolgozat keretén belül mikro-fúrási kísérletek bemutatásra kerülnek. A szerszám állapot felügyeleti kutatások leginkább a makro mérettartományra irányulnak. A mikro megmunkálások felügyeletére és irányítására még nem áll rendelkezése megbízható, és egyetemesen és gyakorlatban alkalmazható módszer

A tanszéken részt veszek egy nemzetközi projektben, amelynek a célja mikro-forgácsolás szerszámállapot felügyeleti rendszer kidolgozása, és ezáltal olyan hatásos jellemzőket mérése, amelyek segítik a mikro-fúró szerszám hirtelen törésének megakadályozását. A kutatás keretein belül kísérleteket végeztünk különböző vágósebességekkel és előtolással. A folyamat során különböző mérőrendszerrel gyűjtöttünk adatokat. A szerszám kopásának mérésére optikai mérőrendszert használtunk, és a szenzorok jeleiből nyertük ki a kopás által előidézett változásokat.

Az én feladataim közé tartozott a kísérlettervek összeállítása, a kísérletek végrehajtása, eredmények kiértékelése, és egy optikai mérőrendszer fejlesztése. A kapott eredmények alapján egy általam írt program kiértékeli az előtoló erőket, továbbá a fúróról készült fényképek alapján a mikroszkóp mérőszoftverét használva manuálisan meghatározhatóak a kopási értékeket. Megvizsgáltam, hogy milyen lehetséges megoldások lehetnek vizuális képfeldolgozásra, majd figyelembe véve más kutatók tapasztalatit, egy szoftvert fejlesztettem, amely megfelelő feltételek mellett képes mérni a kopás mértékét. (pl.: megfelelő megvilágítás, kontraszt stb.) Ezután az eredményeket összevetettem, és kiértékeltem.

szerző

  • Csala Vilmos
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Farkas Balázs Zsolt
    tanársegéd, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett