Regisztráció és bejelentkezés

Megmunkáló robotok mozgásának beprogramozása G-kód és STEP-NC kód alapján

A manapság használt legtöbb CNC gép mozgását számítógépes CAD és CAM programok segítségével határozzák meg. Ezek a programok modellek alapján készítenek egy szabvány fájlt, amely fájl a szerszám útvonalát tartalmazza. Ezt az útvonal leírást nevezik G-kódnak.

Néhány éve folyik egy új szabványfájl kifejlesztése, melynek neve STEP-NC. A STEP-NC a G-kóddal ellentétben nem a szerszám mozgásának útvonalát tartalmazza, hanem funkciókat használ, amelyek meghatározzák a megmunkált modellt. A CNC gépek többsége azonban még mindig G-kóddal dolgozik, ezért a STEP-NC használatához át kell konvertálni a funkciókat útvonal leírásra.

A dolgozat egy számítógépes program elkészítésének leírásáról és a program segítségével lefuttatott tesztek elvégzéséről szól. Ez a program egy G-kódot tartalmazó szabványfájlt képes Nachi típusú CNC robotok programnyelvére konvertálni, majd feltölteni és alkalmazni azt. Továbbá a program képes a STEP-NC fájlformátumot is értelmezni és megalkotni a funkcióiból a szerszám útvonalat. Ezt követően konvertálja a kiszámolt útvonalat a robot programnyelvére és feltölti a robotra, hasonlóan, mint a G-kód esetében.

Ez a program egy grafikai felületet is tartalmaz, amely segítségével a használata rendkívül egyszerűvé válik. Minden fontos műveletet automatikusan elvégez a könnyű kezelés érdekében, valamint tartalmaz egy 3D-s útvonal megjelenítő alkalmazást is.

A téma keretein belül kialakuló projekt célja, hogy azokat a CNC robotokat is lehessen a STEP-NC formátummal használni, amelyek csak a szerszám útvonalának leírását képesek betölteni és értelmezni.

szerző

  • Nyirő Péter
    mechatronikai mérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Korondi Péter
    , Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom