Regisztráció és bejelentkezés

CAD/CAM alkalmazások integrációja forgácsolt alkatrészgyártásba

Elmúlni látszik az idő, amikor azt sugallták az egyetemeken, hogy a CAD/CAM alkalmazások jelentik majd a jövőbeli modern forgácsolt alkatrészgyártásban a mérnöki segítséget. Ez nem a jövő, mára már a jelenné vált! Ezeknek a programoknak a használata napjainkban szinte elengedhetetlenné vált olyan forgácsoló cégeknek, melyek tömeges mennyiségben gyártják a több mint 2,5D-s megmunkálói igényeket megkövetelő alkatrészeket. A számítógéppel segített tervező (CAD) és –gyártó (CAM) szoftverek olyan soktengelyes megmunkálási stratégiák kidolgozását támogatják, melyek szükségesek az olyan alkatrészek előállításához, amiknek a gyártását a hagyományos szemlélettel nem lehetetett egzaktul megoldani.

Az egyedi- és/vagy közép-sorozatgyártó középvállalkozások számára azonban nem biztos, hogy kifizetődő egy CAD/CAM rendszer bevezetése. A tervezőrendszerek kiépítése nem biztos, hogy fedezi a szoftverek beszerzési árát, a hozzá értő szakképzett munkaerő biztosítását és még előnyhöz is juttatja a céget a versenytársakkal szemben (idő, minőség, pénz stb…). Ennek a problémakörnek a körüljárása alkotja a TDK dolgozatom témáját.

A forgácsolással és lakatosipari tevékenységgel foglalkozó Santavecz Kft. tulajdonában áll 7 db CNC forgácsoló szerszámgép, azonban eddigi munkáik során nem használták ki ezen gépek adta lehetőségek összességét. TDK dolgozatom célja, hogy egy, a cég által kijelölt gyártmányon bemutassam, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a számítógéppel segített gyártás. Egy kijelölt gyártmány gyártását hagyományos módszerekkel megterveztem, a forgácsolást vezérlő NC programot manuálisan megírtam. Ezek után az NC programot CAM szoftverrel állítottam elő. A manuális és szoftveres NC program alapú gyártást műszakilag és gazdaságilag is kielemeztem, így számszerűsíthető képet kaptam arról, milyen előnyöket és hátrányokat adhat egy CAD/CAM rendszer bevezetése a Santavecz Kft.-nek, azaz egy egyedi- középsorozat gyártó üzemnek.

Irodalom:

1. Dr. Horváth Mátyás, Dr. Markos Sándor: Gépgyártástechnológia, Műegyetemi Kiadó, Budapest 1995.

2. Dr. Szegh Imre: Gyártástervezés, Műegyetemi Kiadó, Budapest 2011

3. Mátyási Gyula, Sági György: Számítógéppel támogatott technológiák, Műszaki Könyvkiadó, Budapest 2009

szerző

  • Geier Norbert
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Gyurika István Gábor
    adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom