Regisztráció és bejelentkezés

Ipari alkatrész Reverse engineering folyamatának megvalósítása

Ipari alkatrész Reverse engineering folyamatának megvalósítása

Hodosán Zsolt BSc V. évf

e-mail: hodosan.zsolt@t-online.hu

Konzulens: Gyurika István Gábor, Gyártástudomány és – technológia Tanszék

e-mail: gyurika@manuf.bme.hu

TDK dolgozatom célja, hogy egy ipari alkatrész, jelen esetben egy radiális szivattyú járókerék reprodukálása a Reverse Engineering folyamatának lépéseit felhasználva. Az előállított dokumentáció alapján a járókerék forgácsoló megmunkálásának teljes körű megtervezése.

Először irodalomkutatást végeztem, mely során feltérképeztem a ma rendelkezésre álló berendezések, szoftvereket, technológiákat, amik szükségesek lehetnek egy Reverse Engineering folyamat megvalósításához. Az különböző eszközökről gyűjtött információk alapján meghatároztam azok előnyeit és hátrányait, majd az így kapott adatokból a legmegfelelőbbet kiválasztottam.

A folyamat első lépéseként a járókereket lézerszkennerrel digitalizálni kellett. Az általam választott eljárás az úgynevezett Retrofit lézerszkennelés, mely során a szkennerfejet egy marógép főorsójába helyezzük. Ez egy viszonylag gyors eljárás, viszont az egyik legpontosabb is.

Következő lépésben a szkennelés során kapott adatokból, úgynevezett pontfelhőből egy speciális szoftver segítségével (Rapidform) létre kellett hozni a lehető legpontosabb, de már sérülésektől mentes 3D-s modelljét.

Harmadik lépésben a modell segítségével a járókerék lapátprofilos oldalának CAM programban (EdgeCAM) el kellett készíteni a gyártáshoz szükséges NC mondatait.

Befejező lépésként a termék teljes gyártástervét kellett megoldanom. Ehhez műveleti sorrendtervet, műveletelem sorrendtervet kellet készítenem, szerszámgépeket és szerszámokat kellett választanom a szükséges kellékekkel együtt. A járókerék alsó oldalának kézzel elkészítettem az NC programját és meghatároztam a technológiai paramétereket is.

Irodalom:

1. Dybała, B.-Boratyński, T.-Czajka, J.-Będza, T.- Frankiewicz, M.- Kurzynowski, T. EU-Project Nr. 2005-146319 ,,MINOS“. Wrołcaw, Lengyelország. (2008)

2. Mátyási Gyula, Sági György: Számítógéppel támogatott technológiák, Műszaki kiadó, Budapest, 2009

3. Nagy Tibor, Hodosán Zsolt: Szkennelési eljárások összehasonlítása idő, költség és pontosság szempontjából, 2011 BME TDK dolgozat

szerző

  • Hodosán Zsolt
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Gyurika István Gábor
    adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

Jutalom